3G iPhone вече се продава в много страни от света, но според специалистите от MSMobiles.com в много отношения телефоните, базирани на Windows Mobile, превъзхождат новия апарат на Apple. Ето техните доводи:

1. Приложенията в 3G iPhone не работят във фонов режим - в даден момент само една програма може да бъде стартирана. В телефоните с Wndows Mobile няколко приложения могат да работят едновременно.

2. Дисплеят на 3G iPhone е с разделителна способност 480x320, което е два пъти по-малко от екраните VGA (640x480) и WVGA (800x480), използвани в някои телефони с Windows Mobile.

3. Камерата на 3G iPhone е доста по-некачествена от камерите на много от апаратите с Windows Mobile: 2 мегапиксела срещу 3-5 MP и липса на автоматично фокусиране.

4. Запис на видео от вградената камера на 3G iPhone е невъзможно.

5. 3G iPhone поддържа HSDPA мрежите с максимална скорост само 3,6 Mbit/s, докато някои Windows Mobile смартфони предлагат HSDPA със скорост 7,2 Mbit/s.

6. Мобилният Microsoft Office (Office Mobile) е вграден във всеки апарат с Windows Mobile и позволява не само четене, но и редактиране на офисни документи.

7. За Windows Mobile има много повече написан софтуер - повече от 20 000 програми в сравнение с 500 за 3G iPhone.

8. 3G iPhone няма сменяема батерия, за разлика от почти всички останали телефони.

9. За да се правят приложения за Windows Mobile, могат да се използват както РС компютри, така и Mac, а софтуер за 3G iPhone може да се създава само на Mac.

10. Повечето телефони, базирани на Windows Mobile не се кодират към някоя мрежа и могат да работят с всички оператори. По принцип 3G iPhone може да работи само с оператора, от който е купен.

11. 3G iPhone има капацитивен сензорен екран, което означава, че телефонът може да се управлява само с пръсти, но не може с писалка или нокът (последното би се харесало на жените).

12. В 3G iPhone няма физическа клавиатура и потребителите нямат друг избор, освен да използват виртуалната екранна клавиатура. Телефоните с Windows Mobile имат също сензорни дисплеи, но често са комплектовани и с физическа QWERTY клавиатура.

Снимки на 3G iPhone - в галерията

Ревю на телефона от USA Today - във видео секцията

PCWorld.bg