Броколите не се варят. Причината е проста - ценните им хранителни вещества се губят във врящата вода. Методите за готвене променят състава на хранителните стойности в храната, така че като цяло избягвайте да варите зеленчуците. Особено при броколите виждате, че водата от варенето става зелена - това е така, защото всичко важно от зеленчука е излязло навън.

Зелените зеленчуци могат да се приготвят и по друг начин. Най-добрият е на пара. Ефектът е като от варене, но важните елементи с остават вътре.

Като цяло най-добре е да консумирате броколите сурови. В този случай зеленчукът съдържа няколко важни хранителни елемента. Броколите имат два пъти повече витамин С от това на един портокал, почти толкова калций, колкото пълномаслено мляко (но с по-добра степен на абсорбиране), и има противоракови и противовирусни качества от съдържанието си на селен. И най-важното - няма калории.

Все пак с броколите може да се готви вкусна и калорична храна. Ето една такава рецепта: