Съществува и вeган сирене, което може да се приготви от кашу. То не само че е вкусно и не коства почти никакви усилия, но е полезно за организма. Сиренето е наситено с протеини и витамин В12.

Необходими продукти:

1 чаша сурово кашу (трябва да е престояло във вода поне 4 часа), 1/4 чаша мая, 2 чаени лъжици дижонска горчица, 1 супена лъжица сос тамари, 1 супена лъжица зехтин, щипка сол или 1/8 ч.л., млян черен пипер на вкус, вода, сушени билки и подправки по избор.

Начин на приготвяне:

Отцедете и изплакнете кашуто, което трябва да е престояло във вода поне 4 часа. Смесете всички съставки в блендера и ги пасирайте до получаване на фина текстура. Трябва да се добави и малко вода, за да се размесят добре. Използвайте тензух за цедка. Излейте сместа за сирене върху тензуха. Направете форми от сместа, кръгли или квадратни. Може да използвате мъфин формички. Овкусете сместа, като я овъргаляте в малко сушени или пресни билки като копър, бисилек. А ако искате да я оцветите в жълто, направете го с куркума или капнете маслинено песто към сиренето. След това оставете сиренето да престои в хладилника.

Веган сирене може да се направи още с кашу, естествена пробиотична закваска, кокосово масло и вода. Предимството на този продукт, независимо от начина, по който е приготвен, е, че не съдържа соя, глутен и лактоза.

Снимка 308080

Източник: iStock

Ето още една различна рецепта, която е за веган пармезан

Продукти:

80 г сурови небелени бадеми, 4 с. л. хранителна мая, 1 ч. л. сух чесън, сол на вкус.

Приготвяне:

В блендер се смилат ядките с маята, чесъна и солта. Трябва да се получат фини трохи. По желание може да се добавят още мая и сух чесън на вкус.

Снимка 308077

Източник: bTV

Съветите на Лора и Стоян от "Бон Апети":

Може да използвате всякакви ядки, ние препоръчваме бадеми, кашу и лешници. В зависимост от ядките, които сте избрали, вкусът на пармезана ще бъде различен. Поръсвайте с него салати и постни ястия - със сигурност ще овкуси много добре и ще разнообрази постната храна. Съхранявайте го в буркан, най-добре в хладилник. Може да издържи до 1-2 месеца.

Снимка 308079

Източник: iStock

Забележка

Тайната при веган сирената се оказва, че е естествената хранителна мая. Супена лъжица от нея може да се сложи и в супи, салати, сосове и абсолютно всякакви ястия. Тя засилва аромата и вкуса на храните и ги обогатява със своя кашкавален вкус.

Хранителната мая се продава в био и здравословни магазини, разбира се, не е така разпространена като хлебната и бирената. А предимствата на хранителната мая са, че е източник на протеини, фибри, желязо, селен, хром, засилва имунната система, сваля нивото на лошия холестерол, пази от хронични болежки и рак.