От 1 до 7 октомври във "Вратата" ("Кокиче" 13") ще бъдат дегустирани световни блюда. Петзвездният готвач Хосе Луис Руиз Комино представя седмица на висшата испанска кулинария с подкрепата на Българско Винено Общество. Публиката ще се наслаждава на хитови ястия от седем испански области в комбинация с международната винена селекция на БВО.
Всяка вечер шеф готвачът предлага новаторски творби, които не фигурират в менюто. Богатата винена листа е специално селектирана за ценители.
"България винаги е била врата между Изтока и Запада, между различните култури, вкусове, аромати и възприятия. За да се потопите в космополитната атмосфера, трябва просто да отворите вратата", казва собственичката на ресторанта Весела Балабанова.
В историята на ресторанта до сега е имало седмици на ориенталската, унгарската, гръцката, шотландската кухня.
"Вратата" вече се включва и в републикански събития в жанра. На 6 и 7 септември в панагюрското село Баня ще се проведе първия по рода си кулинарния фестивал у нас "Шарена трапеза". Той ще събере участници от цялата страна, които ще представят блюдата си от традиционни и сезонни продукти. Целта на организаторите е да стимулират развитието на кулинарния туризъм в България. Публиката и журито ще оценяват постиженията. В програмата ще има и конкурс за детска рисунка "Гозбите на баба". Първата награда ще бъде връчена от "Вратата". Специален гост ще бъде и испанският петзвезден маестро Хосе Луис Руиз Комино. Той ще готви по свои рецепти.