За портокаловия блат:
175 г пудра захар
175 г меко масло
3 яйца
175 г брашно, пресято с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол
2 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко
3 с.л. портокалов ликьор или сок
2 с.л. настъргана портокалова кора
За целувчения блат:
3 белтъка
175 г пудра захар
1 с.л. нишесте
25 г настърган шоколад
Крема:
300 мл сметана
150 г. бял шоколад
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 с.л. портокалов ликьор или ром
Украсата:
200 мл сметана
100 г заквасена сметана
пудра захар
половин портокал
3 листа кори за баница
3 с.л. масло
100 г. бял шоколад
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се яйцата. Слага се брашното.
Сместа се разделя на две части. В едната се слагат портокаловата кора и ликьор, а в другата какаото и млякото.
Тавичка за печене се намаслява и се поръсва с галета. Редуват се шахматно по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървен шиш цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.
Блатът се пече на 190°С за около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя половината от захарта. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавят и останалата захар, нишестето и шоколадът. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 ½ ч. Оставя се да изстине във фурната.
Кремът се приготвя, като сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с.л. захар. Начупва се шоколадът и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се ликьорът и настърганата кора. Кремът се слага да се охлади в хладилника.
Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.
За украсата се разбиват заквасената и течната сметана със захарта. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Шоколадът може да се настърже върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. С него с четка се намазват лентички от стар филм, увиват се в различни форми и се оставят да се втвърдят. Филмът внимателно се обелва.
Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудра захар и се подреждат една върху друга. Притискат се , за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се на 180°С и се подреждат отстрани на тортата.
(menumag.bg)