За портокаловия блат:

175 г пудра захар

175 г меко масло

3 яйца

175 г брашно, пресято с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол

2 с.л. какао

2 с.л. прясно мляко

3 с.л. портокалов ликьор или сок

2 с.л. настъргана портокалова кора

 

За целувчения блат:

 

3 белтъка

175 г пудра захар

1 с.л. нишесте

25 г настърган шоколад

 

Крема:

 

300 мл сметана

150 г. бял шоколад

1 с.л. настъргана портокалова кора

1 с.л. портокалов ликьор или ром

 

Украсата:

 

200 мл сметана

100 г заквасена сметана

пудра захар

половин портокал

3 листа кори за баница

3 с.л. масло

100 г. бял шоколад

 

Начин на приготвяне:

 

Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се яйцата. Слага се брашното.

Сместа се разделя на две части. В едната се слагат портокаловата кора и ликьор, а в другата какаото и млякото.

Тавичка за печене се намаслява и се поръсва с галета. Редуват се шахматно по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървен шиш цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.

Блатът се пече на 190°С за около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.

Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя половината от захарта. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавят и останалата захар, нишестето и шоколадът. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 ½ ч. Оставя се да изстине във фурната.

Кремът се приготвя, като сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с.л. захар. Начупва се шоколадът и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се ликьорът и настърганата кора. Кремът се слага да се охлади в хладилника.

Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.

За украсата се разбиват заквасената и течната сметана със захарта. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Шоколадът може да се настърже върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. С него с четка се намазват лентички от стар филм, увиват се в различни форми и се оставят да се втвърдят. Филмът внимателно се обелва.

Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудра захар и се подреждат една върху друга. Притискат се , за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се на 180°С и се подреждат отстрани на тортата.

(menumag.bg)