Опасно токсично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха от неправителствената организация "Активни потребители".

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе и до пристрастяване.

Лютеницата е от фирма "Идеал продукт" от Перущица, съобщи председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов, цитиран от "Труд".

Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" днес поясни, че веществото олеамид не е силно отровно вещество. Във фармацевтичната индустрия е изпитвано като антидепресант. Веществото има и сънотворно действие и действие подобно на това, което има марихуаната, обясни д-р Иванов. Ефектът му върху хората обаче не е изпитван достатъчно.

От асоциацията са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа.

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. В тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

Добрата новина е, че в изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.

Някои от пробите били изпращани и до лаборатория в Белгия за потвърждаване на резултатите. Цялото изследване на "Активни потребители" ще бъде достъпно и публично оповестено днес.