Има храни, които оставят устата ви опустошена часове след като сте ги опитали. Но това все пак е една опасна традиция, която се среща главно в Азия. Има знаменити клиенти на ресторанти, които приемат предизвикателството съвсем сериозно и след това канят приятелите си да споделят изживяването с тях.

Фал къри, южна Индия

Това е ястие, което съчетава десет различни вида люти чушки. Главната от тях обаче е „бхут джолокиа", която е регистрирана в книгата на гинес като най-лютата в света.

Свинско виндало, Гоа, Индия

За приготвянето на това ястие също се използва лютата чушка „бхут джолокиа", заедно с кардамон, кориандър, чесън и куркума. Корените на ястието са португалски, но за неговото приготвяне са използвани типично индийски подправки.

Карибско пиле Jerk Chicken, Ямайка

Обикновено чушката Scotch bonnet (букв. „шотландска шапчица") се отглежда на островите Ямайка, Тринидад и Барбадос. Това е ключова съставка за Jerk Chicken, към което се добавя също козе и свинско месо. То няма да разочарова никой, който е пожелал устата му да развие температура, подобна на вулкан.

Дяволско свинско с къри, Малака, Малайзия

Ако името ви говори нещо, то вероятно се досещате, че изживяването е поразително. Подобно на виндало, това ястие също има „европейски корени", но зловещото къри се добавя в Малака, португалска колония в Малайзия. Това е едно от главните пристанища на пътя на подправките през Средновековието.
Най-често Дяволското свинско се прави от месото на питомни или диви свине, добавя се куркума, горчица, оцет и чили - особена чушка „птичи очи" („тайландска чушка").

Неуа Пад Прик (Тайландска пържола с пипер)

Това е специалитет, популярен в Банкок и централен Тайланд. Към подправките (дребен лук, чесън, босилек) се прибавя червено чили и „птичи очи", които непрестанно се използват да върши „топлата работа".

Горещо гърне, провинция Сечуан, Китай

Гърнето се пълни с пилешки, говежди или зеленчуков бульон се загрява на масата и се добавя месо и зеленчуци. Добавя се сечуански „цветен пипер", който придава разтърсващо усещане на ястието.

Франго Пири-Пири, Ангола, Мозамбик, Южна Африка

Парченцата пилешко месо са с марината с чили и после са изпечени. Червеното „пири-пири" е известно като „африкански дявол". Това е вид чушка „птичи очи", който понякога се нарича „пери-пери" или „пели-пели".

Папас а ла уанкаина, Перу

Слагат се варени картофи и студен, лютив сос със сирене, наречен уанкаина - неговият вид е подвеждащ и непременно трябва да имате чаша вода до себе си. Лютивият удар идва от „жълтото ахи", най-горещата чили-чушка в региона. Ахи има различни цветове и обикновено се стриват на прах.

Кимчи джигае, Южна Корея

В това задушено ястие се слага тофу, свинско месо, лук и морски дарове. Добавя се и кимчи, което се прави от кантонско зеле и подправки като и др. Най-лютивият роднина от семейството на кимчи е от региона Гйеонгсангдо.

http://www.millionaire.bg/