Сомелиери вече помагат на клиентите да изберат от новите "бирени листове" в луксозни ресторанти като Michel Roux's Le Gavroche и Raymond Blanc's Le Manoir aux Quat' Saisons, получили звезди от Мишелин.

Според експертите, това е краят на десетилетия снобизъм, в които виното бе възприемано като единствената напитка, която може да се поднесе с изискано ястие.

"Взехме френска концепция и я реализирахме по един екстремен начин", казва Роб Хейуърд, изпълнителен директор в Британската асоциация Beer and Pub.

"Беше доста трудно да прескочим бариерата, според която виното бе регламентираната напитка за ресторант, въпреки британските традиции в пивоварството."

Собственикът на награждавания ресторант Anthony's в Лийдс, Антъни Флин, е сред пионерите в зараждащата се тенденция.

"Когато започнахме да предлагаме бирени листове, това се превърна в абсолютен хит. Сега вече клиентите свикнаха с идеята и го смятат за нормално", каза той.