Съставки:
250г. маргарин или масло
250г. шоколадови блокчета
6 яйца
50г. начукани бадеми
250 г. брашно
250 г. захар
½ пакетче бакпулвер
250 мл. коняк
225 г. конфитюр от кайсии
мазнина за формата
За глазурата:
100 г. марципан
250 г. леко горчива шоколадова глазура
30 г. пудра захар
Начин на приготвяне :
Започвате от отделените жълтъци, захар и маргарин, които се разбиват на пяна. Постепенно към тях прибавете настърганите шоколадови блокчета, начуканите бадеми, брашното и бакпулвера. Към получената смес прибавете и предварително разбитите белтъци.
Изсипете в намазнената форма за торта с диаметър 25 см.Печете на 180 градуса за около 60 минути.После извадете от формата и я оставете да изстине.
Блата се разрязва на две , като всеки един се напоява с коняк. Кайсиевият конфитюр се оставя да постои на стайна температура и след това намазвате с него долния блат.Отгоре поставете другият.
За глазурата: шоколадовата глазура се разтопява и с нея се залива сладкиша.
Пудрата захар и марципанът се размачкват , поставят се коледни фигурки, изразява се и с тях се украсява сладкиша.
Ако все пак предпочитате някой друг да ви приготви Коледен сладкиш или торта от тук можете да си поръчате наготово.