Съставки:

250г. маргарин или масло

250г. шоколадови блокчета

6 яйца

50г. начукани бадеми

250 г. брашно

250 г. захар

½ пакетче бакпулвер

250 мл. коняк

225 г. конфитюр от кайсии

мазнина за формата

 

За глазурата:

100 г. марципан

250 г. леко горчива шоколадова глазура

30 г. пудра захар

 

Начин на приготвяне :

Започвате от отделените жълтъци, захар и маргарин, които се разбиват на пяна. Постепенно към тях прибавете настърганите шоколадови блокчета, начуканите бадеми, брашното и бакпулвера. Към получената смес прибавете и предварително разбитите белтъци.

Изсипете в намазнената форма за торта с диаметър 25 см.Печете на 180 градуса за около 60 минути.После извадете от формата и я оставете да изстине.

Блата се разрязва на две , като всеки един се напоява с коняк. Кайсиевият конфитюр се оставя да постои на стайна температура и след това намазвате с него долния блат.Отгоре поставете другият.

За глазурата: шоколадовата глазура се разтопява и с нея се залива сладкиша.

Пудрата захар и марципанът се размачкват , поставят се коледни фигурки, изразява се и с тях се украсява сладкиша.

Ако все пак предпочитате някой друг да ви приготви Коледен сладкиш или торта от тук можете да си поръчате наготово.