Според легендата първата "Мимоза" е приготвена в легендарния парижки хотел Риц през 1925. Историята мълчи как се е стигнало до избора на името на коктейла, но жълтите мимози са символичен подарък за 8 март в немалко страни.

Това, прибавено към нискоалкохолния характер на съставките му, явно е утвърдило славата на коктейла, като по-скоро женска напитка. Всъщност мимозата е един от малкото коктейли на винена основа, част от официалния списък на международната асоциация на барманите, използващ се в международните състезания за бармани.

Освен по женски поводи, сравнително често може да я видите сервирана на сватби или при презокеански полети.

Рецептата и съставките са доста прости:

75мл студен портокалов сок (ако е прясно изцеден ще е по-добре)

75мл студено шампанско

Изсипваме сока в чашата и доливаме шампанското отгоре.

Ако искате коктейла да изглежда по-артистично може да добавите гренадин или черешка.

Шеговита версия на мимозата, наречена менмоза, измислена от явно скучаещ мъж, замества шампанското с бира, превръщайки "коктейлът" в наистина мъжествена напитка.