Латинското наименование на кайсията е Prunus armenica, което означава "арменска слива". Прозиходът на този плод не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия.
В Армения кайсията е позната от древни времена, пренесена по Пътя на коприната, и е отглеждана от толкова отдавна, че често тази страна се смята за нейната родина, което личи от латинското наименование.
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни. Така например китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия.
Фактът, че сезонът на кайсиите е много кратък е причината за популярния арабски израз, използван в Египет "filmishmish", означаващ "в сезона на кайсиите", като отговор на прибързано дадено обещание.
В Америка, сред американските танкисти, кайсията е табу, заради суеверие. Танкистите не ядат кайсии, не внасят кайсии в танковете и не произнасят думата кайсия, защото се смята, че танковете Шърман, произвеждани от американците и използвани за собствени и за нуждите на съюзниците по времето на Втората световна война, се повреждали, когато в танка имало консервирани кайсии.
В Англия вярват, че да сънуваш кайсии е добро предзнаменование за късмет.
Турският идиом "bundan iyisi Şam'da kayısı", който се превежда буквално "по-добро от това е само кайсия от Дамаск", се използва, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.
Предлагаме ви два варианта на салата с пиле и пресни кайсии, в случай, че обичате да експериментира с нетрадиционни за нашата кухня кулинарни комбинации.
Салата с пиле и пресни кайсии: вариант първи
Продукти:
• 2 пилешки филета
• 4 големи, сладки кайсии
• 1 глава лук
• целина
• майонеза
• сол
• черен пипер
Приготвяне:
Задушете пилешките филета и когато са готови, ги нарежете на малки парченца. Нарежете кайсиите на малки парченца, лука - на ситно и целината.
Поставете всичко в съд, добавете майонезата и посолете и подправете с черния пипер на вкус.
Салата с пиле и пресни кайсии: вариант втори
Продукти
• 1/3 чаша готов кисел сос (какъвто намерите в магазина)
• 3 супени лъжици майонеза
• 1 супена лъжица ябълков оцет
• 1 супена лъжица конфитюр от кайсии
• 3 стръка зелен лук
• 3 пресни кайсии
• няколко стръка целина
• 2 пилешки филета
Приготвяне:
Задушете пилешките филета и когато са готови, ги нарежете на малки парченца. Нарежете кайсиите на малки парченца, лука - на ситно и целината.
В съд средна големина смесете киселия сос, майонезата, оцета и кайсиевия конфитюр. Добавете лука, кайсиите, целината и пилето и объркайте добре. Охладете и сервирайте върху листа от маруля.