През 2017 г. традиционният Европейски ден за здравословно хранене, организиран от Евро-Ток България /Европейското сдружение на професионалните кулинари/, гостува на 6 от най-големите градове в България. С подкрепата на програма "Здрави деца в България", финансирана от Нестле България, 1500 деца от Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико Търново участваха в събитието и научиха повече за балансираното хранене и активния начин на живот.

В рамките на инициативата в София професионални готвачи помогнаха на децата да приготвят сами своето висококачествено балансирано меню, а в останалите градове се проведоха образователни дискусии на тема "Училищната лафка".

Партньори на инициативата бяха шеф-готвачите шеф Станимир Радичев, шеф Стоян Дачев и шеф Ангел от Велико Търново, майсторите от "Шеф клуб" Русе, "Шеф"с клуб" Стара Загора, Евро-Ток Бургас, Българската асоциация за кулинарна култура.

Основната идея на инициативата бе да провокира интереса на децата към здравословното и балансирано меню. Под формата на игра и занимателна дискусия, учениците научиха какво трябва да съдържа техният ежедневен полезен обяд, а след демонстрационното кулунарно шоу имаха възможност и да му се насладят.

Заедно с децата в готвенето взеха участие и редица представители на правителството и местната власт, известни телевизионни водещи и популярни български спортисти. За финал на всяко от събитията бяха предвидени и подходящи за възрастта на децата спортни активности и състезания.