Всеки притежава поне чифт в гардероба си, но дали е наясно как да удължи живота им? Колкото и да са универсални за носене, джинсите са доста капризни откъм грижи. Ето основните правила, които ще ви помогнат да ги задържите по-дълго в първоначалния им вид.

Съхранение

Сгънете ги в чекмеджето или ги преметнете през закачалка в гардероба. Не трябва да са изложени на слънчева светлина.

Пране

Винаги перете джинсите и джинсовите си дрехи обърнати наопаки със студена вода и дрехи в подобни цветове. Когато пускате в пералнята джинсите си с дупки на коленете или другаде, внимавайте да няма дрехи с ципове и други остри детайли, които да повредят джинсите.

Снимка 325704

Източник: iStock

Оцветяване

Ако сте фенове на тъмните джинси, няма как да предпазите светла чанта или връхна дреха от това да "поеме" от цвета им. Вариант е в началото да ги носите с тъмни дрехи и след няколко изпирания, когато започнат да пускат по-малко цвят, да ги комбинирате с нещо светло.

Скъсяване

Ако искате да ги скъсите без подгъвът да изглежда груб, идете при шивач. Ако пък сте фенове на разръфаните краища, наместете внимателно двата крачола, за да се получат с еднаква дължина, след това внимателно "извадете" последните няколко долни реда конци, за да се получи разръфания ефект.

Подмяна

Едно от най-хубавите неща на джинсите е, че колкото по-износени стават, толкова повече ги обичате и продължават да изглеждат добре. Единствената причина да ги изхвърлите, ако вече буквално се разпадат върху вас. Или ако сте сменили номера.