Топ готвачът Хестън Блументал заяви в свое телевизионно предаване, че учените научно са доказали, че потопената в чай бисквита е по-вкусна от сухата, пише в. "Дейли мирър".

Блументал лично участвал в експериментите, проведени от екип в Нотингамския университет. Ето как майсторът на тиганите обяснява феномена: "Когато влезете в стая, в която действа климатик, трудно ще доловите някакъв мирис. Същото става и в устата ви, когато е суха. Но щом хидратирате нейната повърхност, както е в случая с потопената бисквита, вкусът й се усеща по-силно, защото е затоплена от чая и овлажнена".

А какво става, ако бисквитата от едната страна е с шоколад? Според Блументал наблюдаваме същия процес. Топлият чай леко разтопява повърхността й и вкусовото възприятие е много по-интензивно.

Експериментът с бисквитите е документиран в третия епизод на предаването на 46-годишния Блументал Heston's Fantastical Food, който ще се излъчи по телевизионния канал Channel 4, съобщава БТА.