Пролетта, чука на вратата ни, а до желаните летни тела остават едва няколко месеца. Изтощителните и лишаващи организма ни от полезни вещества диети са до болка познати и практикувани, често без дълготраен резултат. Омръзнало ни е от безвкусно месо и зеленчуци, искаме да разнообразим менюто си с нещо вкусно и полезно, foodpanda представя 5 любопитни факта за гъбите, които освен здравословни, могат да ни помогнат в борбата с килограмите.
Гъбите са с ниско съдържание на натрий и могат да се добавят към почти всяко ястие... Вижте другите причини, които ги превръщат в едни от най-здравословните храни.
- Те имат уникален ароматен профил - благодарение на някои химикали като глутамат и гуанилат, гъбите предпоставят по- ограничената консумация на сол. Освен това са заместител на месото, така че тук вегетарианците ще са доволни.
- Те са източник на витамин D - основният източник на този витамин естествено е слънчевата светлина, но той се намира и в някои храни. Гъбите съдържат малки количества на витамин D.
- Подпомогат редуцирането на теглото - гъбите се смятат за храна с ниско енергийна плътност, което означава, че са ниско калорийни. Изключително подходящи, като част от хранителен режим.
- Те са добър източник на витамини от групата В, които са от съществено значение за нервната ни. Витамините от тази група благоприятстват за производството на червени кръвни клетки, подпомагат храносмилателната система и са от ключово значение за растежа.
- Регулират холестерола - гъбите съдържат вид влакна, наречени бета-глюкан. Смята се, че бета-глюкани играят роля в метаболизма на мазнините и помагат на по-ниското общо съдържание на холестерол в кръвта.