Уитни Годби и съпругът ѝ Райън Шу кръстиха първородния си син на българския град Девин. Американската двойка е от Корпуса на мира и била в Родопите. Райън бил в село Триград, а Уитни - в друго село - Гьоврен.

Между двамата доброволци се зародила любовна връзка, докато били на мисия у нас. След това ходили и в Китай, а през октомври 2015 г. любовта им прераснала в официален брак.

Младото семейство живее в близкия до Вашингтон град Белингам. След като на 3 декември им се родил син, решили да го кръстят на любимото за тях място - Девин.

"Вчера следобед ние приветствахме бебе Девин в нашето семейство. Той е здраво момче, с тегло 7,6 унции и 19,5 инча дължина", е написал гордо таткото Райън във Фейсбук още на 4 декември.

"Уитни бе много контактна и имаше страшно много идеи. Участваше в религиозните празници от двете религии и обичаи", разказва Рамадан Шанов от читалището в с. Гьоврен.

Съпругата му я учела на български. Уитни помогнала да се направи сайт на читалището, създала школа по английски и учила цялото село как да работят на компютри.

Поставяли из гората къщички за птички и образователни табели за мечките, растенията, мурсалския чай. Чрез свои познати и приятели от САЩ доставила на селото около 100 тома книги на английски език, които се съхраняват в библиотеката.

Влюбените Райън и Уитни направили и екопътека между селата, където били на мисия - Триград и Гьоврен.