Френският лидер в производството на автомобили Renault, който управлява и румънската марка Dacia, ще търси милиарди под формата на държавна помощ, за да се справи с негативния ефект на пандемията върху бизнеса. 

По думите на председателят на групата Жан-Доминик Сенар Renault се нуждае от 5 милиарда евро или 5,5 милиарда долара финансиране. Той обаче отрича възможността за приватизация на компанията.

"Работим върху идеята за банкови заеми, които да бъдат гарантирани от държавата, които след това ще бъдат върнати. Това ще ни помогне да преминем през този труден период", коментира Сенар в интервю за радио RTL, цитирано от Bloomberg.

Той отхвърля вариантът държавата да си върне контрола над автомобилният производител, посочвайки, че от ръководството "не работят в посока на подобна перспектива".

В четвъртък от Renault обявиха, че няма да изплащат дивиденти на обща стойност от 325 милиона евро, за да компенсират загубите от затварянето на техните заводи и шоуруми. Заедно с това заплатите на Жан-Доминик Сенар и на главния изпълнителен директор Клотилд Делбюс ще бъдат намалени с 25% минимум до края на второто тримесечие.

Междувременно Renault работи върху възстановяване на работата във фабриките си в Португалия, Румъния и Русия.