„Цар Иван Шишман" е една от романтичните улички, разположени в сърцето на София.

Намираща се между площад „Народното събрание" и бул. „Патриарх Евтимий", тя е от тези, които пазят спомените за времената, когато на улицата се играеше народна топка и дама, а въздухът носеше аромата на пресен хляб и макови кифли.

Днес, особено в делнични дни, „Цар Иван Шишман" се превръща в ад за шофьори, пешеходци, живущи и работещи на нея.
Забързани за началото на поредния работен ден, шофьорите търсят място да паркират, трудно се разминават и изнервено изчакват пешеходците да преминат на отсрещния тротоар.

Хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман", паркират автомобилите си по тротоарите, тъй като много от сградите са стари и няма предвидени места за паркинг в близост до тях.

Екипът ни се „разходи" по улицата в пиков час на деня. Много от собствениците на търговски обекти на „Цар Иван Шишман" все още не бяха чували за инициативата на Столична община „София диша", която предвижда в три поредни неделни дни „Шишман" да се превърне в пешеходна алея.

На 15 август в отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до пл. "Народно събрание", ул. "Цар Иван Шишман" ще бъде разчистена от коли.

Целият неделен ден пространството ще предложи на софиянци и гости на града развлекателна програма, творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други.

Проектът "София диша" цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градски шум.

Собствениците на търговски обекти, намиращи се на ул. „Цар Иван Шишман", одобриха идеята - макар че научиха от нас какво предстои да се случи.

Те смятат, че е хубаво да се прави нещо различно и разнообразно. Много от тях обаче - особено тези, които работят и в неделя, са притеснени, че няма да успеят да намерят къде да паркират, ако улицата се превърне в пешеходна зона.

От Столична община уверяват, че са се погрижили за това. Паркоместата от лявата страна на паметника на Цар Освободител ще бъдат изчистени и там ще могат да спрат хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман".

Въпреки това обаче, в общината вече има постъпили много оплаквания и жалби, обясни Бистра Диляноф от „АБ Артпроект", която също участва в инициативата.

Организаторите се надяват, че реализацията на идеята ще доближи страната ни повече до другите европейски столици, където това е ежеседмична практика.

Бистра Диляноф посочи, че идеята на организаторите е, ако инициативата се окаже успешна, тя да се превърне в постоянна практика и всяка неделя повече централни улици да станат пешеходни зони, затворени за автомобили.

Интервю с Христо Ангеличин - зам.кмет на София и организатор на събитието:

Какво ще се случи през тези три недели (15, 22, 29 август)?

Събитието се нарича „София диша". На кратко ул.Шишман ще се превърне в пешеходна улица. В дните на събитието заведения, магазини и желаещите живущи ще излязат на улицата и ще се забавляват. Гости от цяла София са добре дошли!

Какви забавления ще има?

Ще има голямо разнообразие: театър на улицата, пантомима, улични музиканти, спортни забавления като бадминтон, дартс и джаги.

А ще има ли забавления за по-малките?

Разбира се, иска ни се да припомним игрите от нашето детство, тези които играехме на улицата, без да се страхуваме, че ще ни отнесе някоя кола. Игри като народна топка, ръбчета, ластик, дама, кър и много други.

А проблемът с паркирането? Хората, които живеят на ул.Шишман къде ще паркират колите си?

По време на събитията сме осигурили безплатно паркиране на колите на пл. Цар Освободител, така че да бъде в максимална близост на живущите до събитието.

За колко време се организира това събитие и какъв бюджет има?

Може да ви прозвучи странно, но бюджет няма. Това е събитие, което се осъществява единствено с помощта на енергията и духа. Идеята ми е стара, но преди две-три седмици се събрахме в кабинета ми с Асен Асенов от списание „Едно", Любо Ноков от „Горичка", Бистра Диляноф и Стоян Николов от „АБ Артпроект", разказах им идеята, казах им, че няма и стотинка никакъв бюджет, те не се стреснаха, вложиха огромна енергия и организираха цялата програма. Заедно обърнахме гръб на кризата и показахме, че има гражданско общество.

Искате да кажете, че всички артисти и участници в инициативите идват без да им е платено?

Абсолютно да, някои от заведенията поеха самостоятелни инициативи и ще организират тяхна програма. Ще сложат на улицата пиана с изпълнители. Когато обикаляхме улицата и разговарях с хората за моя радост всички реагираха невероятно спонтанно, с радост предлагаха да се включат в инициативата, за което съм им много благодарен.

Има ли хора, които да се противопоставят на случващото се?

Да има, винаги ще има! Всеки ден звънят в кабинета ми! Опитвам се да връщам обажданията и лично да говоря с недоволните. До голяма степен те заемат тази опозиция, защото не знаят какво точно ще се случи. Събитията ще се провеждат в съобразено време с нормите и законите - от 16.00 часа до 21.30 часа, ще бъде почистено, ще бъде осигурено безплатно паркиране, музиката няма да бъде прекалено силна. Голяма част от хората разбирайки това стават съпричастни с нашата кауза. Естествено винаги ще има и такива, които няма да са съгласни с нас.


Какво други бихте искали да кажете?

Събитие в тези рамки е нормално и адекватно за повечето големи европейски градове. Тези три недели са пилотни и всичко зависи от гражданите, ако те са активни, присъстват и се забавляват, ще се превърне в постоянно събитие, защото улиците на София са техни - там където живеят, работят и се забавляват.

Искам да поканя всички столичани и гости на столицата да заповядат в неделния следобед на разходка по улица Шишман, да се насладят на всички организирани събития и на празничната атмосфера, която се надявам да създадем.