Новите Питого и Минданао ще се изправят в първа битка за награда тази вечер. Тя ще бъде ръководена от Владимир Карамазов. Водещият ще поеме щафетата от Евтим Милошев от новата фаза във формата.

Питого, Таяк и Минданао се изправиха едни срещу други в най-големия сблъсък в българските сезони на Survivor.

Трите племена трябваше да стрелят по мишени с помощта на огромни катапулти. Всяко племе имаше задачата да запали три цели с огнени стрели. Участниците разполагаха с по петнайсет стрели.

Племето, което успее първо да порази целите, си осигуряваше място в играта, а загубилото трябваше да изгони двама от членовете си, след което останалите да се присъединят към другите две племена.

Без никакви проблеми Койчев поведе Минданао към първа победа и набързо успя да порази целите си, а Питого и Таяк продължиха битката за оставане в играта. Лилавите обаче се оказа по-съобразителни в стрелбата и свалиха две от целите си, докато жълтите успяха да се справят само с една.

Така най-силното племе в Survivor: Филипините Таяк трябваше да бъде разформировано. Супер щастливи Минданао започнаха да кроят планове кого от племената ще изберат. Всеки един от тях беше на мнение, че не иска Занев в племето си заради острия му език и агресивен характер.

В Питого настроенията по този въпрос бяха различни, като само Крика и Любен бяха категорични, че не искат Занев в своето племе.

Веднага след началото на племенния съвет на Таяк, Питого и Минданао стана ясно, че Светослав Бърканичков се отказва от играта.

Футболистът заяви, че след като племето му се разпада, то той не може да продължи напред и ще си отиде от играта заедно с идеята за "Таяк".

През цялото време лидерът на жълтите Светлин Занев стоеше безмълвен и със стиснати зъби очакваше присъдата на племената победители. След това той преотстъпи лидерския си имунитет на Маргарита Амиджинова, а с този си ход на практика приключи играта, защото всички от Минданао гласуваха срещу него.

Така битката напусна един от най-силните и впечатляващи с уменията си сървайвъри, взели участие в българските издания на шоуто.

Минданао и Питого пък разделиха останалите членове на жълтите, като рейнджърът Иван Йочколовски, Маргарита и Златина Димитрова преминаха към Минданао, а Верислав Туджаров и красавицата Емануела Бадева - към Питого. Със сълзи на очи и съвсем сами красавиците от бившите жълти приеха отличителните знаци на новите си племена.

Надеждите им пък останаха в Минданао, където възможност за коалиции и за възраждане на духа на Таяк ще има Йочколовски. Дали обаче ще успее, ще стане ясно в следващите епизоди на Survivor: Филипините.