Пет Първи дами бележат демократичната история на България, като едната - четвъртата така и не се появи. Става дума за съпругата на Росен Плевнелив - Юлияна.

Но с встъпването на длъжност от днес на новия президент генерал Румен Радев, вече има и нова Първа дама - Десислава Генчева. Тя се появи още, когато мъжът до нея спечели изборите.

Снимка 273941

Нека проследим жените до българските президенти през последните близо 30 години:

Снимка 273913

Първата Първа дама у нас е Мария Желева - съпругата на д-р Желю Желев. За съжаление и двамата вече са покойници. Историк по образование, с подчертаната си скромност, Мария Желева предпочита книгите пред светлината на прожекторите. Именно в университетската библиотека е първата й среща с мъжа, с когото ще прекара живота си. Семейството прекарва едни от най-щастливите си години в родната къща на Мария - в село Грозден. Именно там, Желю Желев написва своята книга "Фашизмът", а съпругата му е негов пръв читател и верен съветник.

Снимка 273911

После идва по-трудното. Ролята на президентша. Разказва, че е изгубила съня си, отслабнала е с 15 килограма... Мария Желева никога не е обичала да я наричат "Първа дама". Жълтата преса не й прощава - получава редица упреци, че не е достатъчно представителна за функцията, която изпълнява. Така и не може да прости острите стрели и жлъчта, излята по адрес на семейството си.

Снимка 273912

Като майка - понася най-тежките удари на съдбата. Губи едно дете малко след раждането. А по времето, когато Желеви са първото семейство в държавата, дъщеря им Данка слага край на живота си. Другата им дъщеря - Станка, дарява Мария и Желю Желеви с две внучета. До смъртта си, Мария и Желю Желеви продължават да живеят скромно като даряват голяма част от доходите си за благотворителност.

В ролята на Първа дама далеч по-охотно влиза Антонина Стоянова - съпругата на президента Петър Стоянов. Двамата се запознават, докато правят първите си стъпки като млади юристи в Пловдив. А когато Петър Стоянов прави първите си стъпки към Дондуков 2, съпругата му напуска дипломатическия си пост в Лондон, за да бъде до него. И го прави с размах.

Снимка 273914

Отличава се с увлечението си към един конкретен аксесоар - шапките. И с елегантните си тоалети - дело на български дизайнери. Появява се и в българска носия. Антонина Стоянова владее три езика. И безупречен етикет. Участва в ръководената от Елена Костова фондация "Бъдеще за България", а после създава и своя фондация - "Ценности".

Снимка 273915

Сравняват я с Хилъри Клинтън и Ева Перон. Работи активно, за да популяризира българската култура зад граница. С президента Стоянов имат син и дъщеря. Активността на Антонина Стоянова е предизвикателство за следващата Първа дама.

Зорка Първанова - съпруга на Георги Първанов е единствената първа дама в новата ни история, която цели два мандата е неотлъчно до съпруга си, но има дискретно присъствие. Любовта й с бъдещия държавен глава Георги Първанов, пламва в универститета - двамата са в един курс, следват история. През цялото време, докато е първа дама, Зорка Първанова продължава научната си работа в БАН. Казва, че един политик в семейството е достатъчен.

Снимка 273916

За разлика от своята предшественичка, Първанова разчита на семплите костюми. Ако Антонина Стоянова посреща Хилари Клинтън, то Зорка Първанова кани у нас Лора Буш.

Снимка 273917

Идея на госпожа Първанова са благотворителните балове за сираци, които се организират всяка година от президентската институция. По това време се създава и инициативата "Българската Коледа" - и двете са продължени и от президента Росен Плевнелиев.

Юлияна Плевнелиева - съпруга на Росен Плевнелиев създаде истински прецедент с отказа си да придружава държавния глава по време на всички официални събития през петте години от мандата му. Вместо това - Плевнелиева се появи на площада - по време на протестите през 2013-та.

Снимка 273918

Критиците й бяха скандализирани и от смелите й изказвания в социалните мрежи - като коментарът в Туитър отпреди пет години - че ни е нужен "Бойкомет".

Снимка 273920

България не беше свикнала с подобно поведение, то предизвика вълна от емоции - от остро осъждане до откровена симпатия. Вълна от съчувствие получи семейството през лятото на 2015-та, когато загуби първородния си син - Филип.

И така, след петгодишно отсъствие, България отново ще има първа дама - Десислава Генчева. Доскоро - съпруга и пиар на Румен Радев, а от днес е и новата първа дама на България.

Снимка 273927

Десислава Генчева е от Бургас, завършила е английска гимназия, после - финанси и маркетинг. И за нея, и за Румен Радев, това е втори брак. Първият й съпруг е депутатът от БСП - Георги Свиленски, от когото има син. Така с двете деца на президента от предишния му брак - децата на двойката стават общо три.

Снимка 273923

За нея знаем, че обича тежък рок. И че си позволи остри реплики в социалните мрежи след като ГЕРБ обяви Цецка Цачева за опонент на съпруга й в надпредавара за "Дондуков 2". Впоследствие публикацията беше изтрита. Десислава Генчева и Румен Радев официално са семейство от няколко месеца насам.

Снимка 273924

Връзката им беше съпътствана от съмнения за конфликт на интереси - от времето, когато двамата са работели заедно във Военновъздушните сили. След появата си в изборната нощ, новата Първа дама получи нови критики - този път - за избора си на тоалет.

Снимка 273925