„Тропическо животно" е третата книга на Педро Хуан Гутиерес, която излиза на български език, след „Мръсна хаванска трилогия" (2007) и „Кралят на Хавана" (2008).

Трите книги са част от цикъла „Сентро Хавана", в който влизат още „Ненаситният човек-паяк" и „Месо от куче".

Педро Хуан Гутиерес е роден през 1950 г. в Матансас. Започва работа единайсетгодишен като продавач на вестници и сладолед. Работил е като инструктор по плуване и кану-каяк, селскостопански работник, строителен техник, дизайнер, радио-водещ и журналист.

Той е художник, скулптор и автор на няколко поетични книги. Живее в Хавана, където се издържа от писане и рисуване. Романът му „Мръсна хаванска трилогия" (1998) е световен бестселър, преведен е на петнайсет езика.

Педро Хуан Гутиерес е забранен за четене в Куба, но продължава да живее там. Наричан майстор на „мръсния реализъм" заради директния си и провокиращ стил, Гутиерес прави истинска дисекция на живота в тъмните улички на Хавана от полу-автобиографичната гледна точка на загубил всякакви илюзии журналист в съвременна Куба.

Разказвачът на Гутиерес е скептичен интелектуалец с грубо, сардонично чувство за хумор и болезнена откровеност, а литературният му герой търси спасение от бедността чрез секс, ром и писане.