Ефикасна ли е системата Минус 60? Екатерина Мириманова я спазва година и половина и отслабва с 60 кг. И то без да прибягва до услугите на пластични хирурзи и без да приема препарати за отслабване. В началото близки и приятели я подминавали на улицата, защото не можели да я познаят, а дъщеря й, виждайки стара снимка на майка си, попитала: „Коя е тази леля?".

Въодушевена от своето „вълшебно преобразяване", както обича да се изразява самата Екатерина, тя създава сайт и форум, където споделя опита си. Скоро стотици жени започват да следват правилата на системата, а сайтът се превръща в един от най-посещаваните в Русия. Тъй като Мириманова често казва, че благодарение на борбата с наднорменото тегло се е научила да вярва в чудеса, се случва поредното чудо: голямото руско издателство „Ексмо" й предлага да напише книга, в която да представи принципите на системата Минус 60. Книгата се нарежда в класацията с десетте най-продавани книги в Русия за 2008 г. Следват също толкова успешни продължения на „Системата Минус 60" - с рецепти, за психологията на отслабването, а в последната книга е отделено специално внимание на мъжете, които искат да отслабнат.

 

Основните принципи на системата Минус 60

Правило 1: Научете се да се съобразявате с нуждите на организма.

Човешкият организъм е сложен механизъм и често се нуждае от конкретни вещества. Ето защо в даден период изпитваме нужда да консумираме  определени храни. Трябва да се вслушваме в потребностите на организма и да се стремим постепенно да въвеждаме здравословни продукти в менюто си.

Правило 2: Постепенно променяйте хранителните си навици и стъпка по стъпка вървете към новия начин на живот.

Не променяйте ритъма си на живот и своите навици изведнъж. Това само ще ви напрегне допълнително. Например, вместо да изядете една кутия шоколадови бонбони на вечеря, изяжте само половин. На следващия ден пак можете да се насладите на половин кутия шоколадови бонбони, но на обяд. Постепенно намалявайте количеството и консумирайте калорични храни преди обяд.

Правило 3: Преди 12 на обяд можете да консумирате всичко, което пожелаете, а последното хранене за деня трябва да бъде не по-късно от 18 часа.

До 12 на обяд няма никакви ограничения, позволени са всички вредни или много калорични продукти. След това трябва да се избягват всички тежки и съдържащи много мазнини храни. Сред забранените продукти са бобовите култури, гъбите, тестените изделия, приготвени от бяло брашно, храни, съдържащи рафинирана захар, определени плодове. Вечер, когато жизнените функции се забавят, се преминава на още по-щадящ режим. Позволени са зеленчуци, месо, яйца, ориз, но правилото е желязно: след 18 часа не се консумира нищо.

Правило 4: Физически натоварвания за по-добри резултати.

Не е необходимо да посещавате фитнес зала или да се запишете на аеробика или друг вид гимнастика. Можете да правите собствен комплекс упражнения вкъщи, съобразен с вашето здравословно състояние и предпочитания. Важното е веднага щом свикнете с режима на хранене, да започнете ежедневни физически натоварвания. В началото нека са 5 минути - дори само толкова отделено време за упражнения ускорява метаболизма и повишава тонуса.

Правило 5: То се отнася за всички, които искат да се преборят с целулита и стриите.

Стриите и целулитът са проблем на почти всяка жена. Този козметичен дефект се превръща в кошмар особено за дамите, отслабнали драстично. Козметичните компании се надпреварват да рекламират безброй продукти против стрии и целулит. Освен че са скъпи, тези препарати често са и неефикасни. Звучи невероятно, но можете да се справите и в домашни условия. Цялата процедура ще ви излезе значително по-евтино и ще ви отнеме само десетина минути на ден. Специален скраб с кафе и масаж с мумийо са сред тайните на гладката и сияйна кожа.