Тайните сили, които направляват световната история и политика, са осветлени от Сергей Алексеев в култовата романна поредица „Съкровищата на Валкирия", която разбуни духовете в Русия и вече е достояние и на българските читатели. Тя се състои от 5 романа, всеки от който има самостоятелен сюжет: „Съкровищата на Валкирия", „Избраният от Валкирия", „Валкирия и новият световен ред", „Звездни рани" и „Пазителят на силата".

Пред читателя се разкриват древни загадки, езотерично познание и тайни от най-секретните архиви. Опирайки се на малко популярни научни факти, авторът изгражда добре защитена теория за арийските корени на славяните и забравеното древно познание от времето, когато човек е живял в хармония с природата и е бил част от нея. Облечена в изпълнен с напрежение и загадки сюжет, тя е превърната в увлекателни романи.

Любопитното е, че до голяма степен при написването на поредицата авторът се опира на реални факти. При това не само отнасящи се до скритите тайни на Съветската империя, но и до древното познание.

Серията е писана и публикувана на руски в продължение на десетилетие. Само за една година цялата поредица излезе на български заради изключителния интерес към нея, проявен още към първия роман.

В най-новия, последен роман от поредицата, „Пазителят на силата" Алексеев фокусира вниманието си върху изчезналите Ваймарски акции от Германия през 1945 г. Доскоро се предполагаше, че Борман ги е изнесъл в Южна Америка след краха на Третия райх. Сега се оказва, че дирите водят към Русия. В дъното на това е замисъл на маршал Жуков. Сега, повече от шест десетилетия по-късно, акциите изострят апетита на групировка, които не могат да бъдат спрени от никого и нищо.

Сюжетът на романа:

На изолирано място край брега на морето доизживява дните си ветеран от Втората световна война, скрил се зад прякора Мавъра. Той е бивш офицер от разузнаването, ръководил при щурма на Берлин през 1945 г. тайна операция по личното разпореждане на маршал Жуков. С това е свързана е една от най-големите тайни на Съветската империя, посветени в която са били само някои от най-висшите държавници.

Журналистът Андрей Хортов, който има солидни източници в прокуратурата и службите, написва статия за смъртта на старец, бивш служител на Коминтерна, убит заради акции на крупни немски компании от 30-те години на ХХ век. Статията се превръща в бомба, която взривява не само мирното ежедневие на Хортов, но вдига на бойна нога тайните служби и разполагащи с неограничени средства и власт хора от Русия и Германия. Малкото останали живи свидетели на онези времена започват да умират при странни обстоятелства...

Дали акциите на Ваймарската република (1918-1933), оценявани днес на милиарди долари, са били изнесени от Борман в Южна Америка или са попаднали в руски ръце?

За автора:

Сергей Алексеев е роден на 20 януари 1952 г. в Томска област. До началото на писателската си кариера е упражнявал различни професии - геолог, историк, следовател криминалист, журналист. С историческите и съвременните си романи той печели литературни награди и обичта на милиони читатели. Някои от книгите му са екранизирани. Тълпи от почитатели на „Съкровищата на Валкирия" се втурват към местата, които Алексеев описва, за да се докоснат поне до частица от тайното познание.