За автора:

Камила Шамзи е автор с неимоверна амбиция и сила на въображението. Тя е родена през 1973 г. в Карачи. Завършила е в САЩ. Зад гърба си Камила има шест романа. Тя е носител на няколко награди за литература, а повечето нейни произведения са номинирани за различни престижни призове. Последният й роман „Изпепелени сенки" е избран сред шестте финалиста на най-популярното литературно отличие, връчвано на жени писателки - наградата „Ориндж".

Камила Шамзи е чест гост на Би Би Си, пише за в. „Гардиън". Към днешна дата тя живее в Лондон и Карачи.


За книгата:

Стремителен в своя размах и дързък в мащабите си, „Изпепелени сенки" е роман за преплетените съдби на две коренно различни семейства на фона на най-драматичните събития от съвременната история.

9 август 1945 г., Нагасаки. Влюбената Хироко Танака, облечена в кимоно с три жерава на гърба, излиза на верандата, за да се наслади на гледката. Тя скоро ще се омъжи за Конрад Вайс - германец, който вярва, че Западът и Изтокът могат да живеят в хармония. Но съдбата е решила друго... Само след миг, внезапно и необратимо, светът наоколо се превръща в пепел. А Конрад - в обгорена сянка върху камък...
Три белега с формата на птици са единственото, което остава на младата жена - незаличим спомен от коприна и плът за всичко, което завинаги е загубила.

Две години по-късно Хироко пристига в Делхи и намира утеха при Елизабет - сестрата на Конрад, и нейния съпруг Джеймс. В техния дом младата жена среща Саджад и отново открива любовта. Разделянето на Индия и създаването на Пакистан е трус, който оставя героите без място в един свят, в който старите конфликти непрестанно са заменяни от нови. Без да имат избор, Хироко и Саджад се местят в Карачи. Техните мечти може да са победени, но поне за заедно...

През следващите десетилетия сенките на историята се разстилат върху сплетените съдби на Елизабет, Джеймс, Хироко, Саджад и техните деца, за да ги сблъскат с опустошителните последици от 11 септември 2001 г. Нежно и неуловимо Камила Шамзи преплита нишките на личните взаимоотношения и ги провира през екота на историческите събития и наслоените предразсъдъци. Връзките, споявали двете семейства през десетилетията и през поколенията, са подложени на изпитания, отвъд властта на обикновения човек. И тези, които остават накрая, не са победители - те са оцелели...

„Изпепелени сенки" обхваща пет десетилетия, три поколения и три континента и е поразително изображение на миналото и неговите катастрофи - преборени или избегнати. Но е и апотеоз на любовта - възнаградена и предадена. Четирите части на романа ни отвеждат в Япония, Индия, Пакистан, САЩ и Афганистан и ни дават дълбока перспектива към века, който всички ние преживяхме. Чрез преплитането на несъизмерими на пръв поглед светове, „Изпепелени сенки" разкрива големите трагедии на времето през погледа на обикновения човек и чрез неговите лични загуби.

Камила Шамзи свежда вселената на един жесток век до непреодолимия въпрос: „Защо се случи всичко това?" Но тя е и проницателен автор, който намеква за столетието, в което живеем сега, сочейки неговите тъмни ъгли. Въпреки това в романа няма да открием усещане за фатализъм - напротив, всичко, което се случва на героите, е представено като следствие от техните решения, мисли и действия.

С фин почерк, наситена емоционалност и неимоверно проникновение, Камила Шамзи предлага панорамна и вълнуваща история за любовта и предателството, предаността и изкуплението, вечното дирене на надежда и изпепелените сенки на миналото.
И ни убеждава, че човечността може да бъде открита дори и в най-жестоките конфликти.