„Мъртви преди мрак" е книгата, по която продуцентът Алън Бол направи хитовия сериал „Истинска кръв", наредил се сред трите най-успешни продукции на НВО. Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че „Истинска кръв" е най-доброто, правено в жанра до този момент.

Дете на учител и библиотекарка, Шарлейн Харис е закърмена с любов към книгите. Прави първите си крачки в писателското поприще още в юношеските си години, когато пише стихове и пиеси. След дипломирането си в колежа „Роудс", където получава бакалавърска степен по английски език и масови комуникации, тя се отдава на писателската си кариера. След публикуването на два самостоятелни детективски романа Шарлейн започва серията с главна героиня Аурора Тийгардън.

Първото заглавие е номинирано за наградата „Агата" в категорията „Най-добър роман за 1990 година". След осмата книга в поредицата авторката решава да започне нов проект, по-мрачен и по-провокативен. Поредицата с главна героиня Лили Бард е приета радушно от критици и почитатели на жанра.

Характерна черта в творчеството на Харис е темата за американския Юг. Действието в книгите й се развива в тези райони на страната, а героите са събирателни образи на светоусещането и нравите на местните хора. Самата авторка споделя: „Аз не само съм родена и живея в Юга, аз съм южнячка по душа".

Шарлейн живее със съпруга си, трите си деца и трите си кучета в Арканзас. Член е на няколко писателски организации и активно участва в благотворителните акции на Червения кръст и Армията на спасението.

Да обикнеш вампир

След двете серии романи името на Харис е познато все още само на определен тип читателска аудитория. Тогава на авторката й хрумва да комбинира елементи от научната фантастика, криминалните и романтичните четива, за да разкаже историята на жена, влюбила се във вампир. Така се ражда романът „Мъртви преди мрак".

Главната героиня Суки Стакхаус е млада привлекателна жена, която живее в провинциално градче и работи като сервитьорка в местния бар. Това, което я отличава от другите хора, е дарбата й да „чува" чуждите мисли. Тази способност е нейното проклятие. Съгражданите й я смятат за смахната, а любовният й живот е в пълен застой.

Тогава се появява привлекателният и загадъчен Бил Комптън. Суки не може да прочете мислите му, но усеща, че той е мъжът на мечтите й. Но Бил също носи своето проклятие - той е вампир. Въпреки че се опитва да заживее сред хората, той не може напълно да промени навиците си. Любовта им е обречена, но Суки решава да послуша гласа на сърцето.

Скоро обаче тя разбира, че не е лесно да обичаш някого, който е мъртъв преди мрак. Когато в градчето са извършени серия убийства, местните хора започват да подозират вампирите. Суки предчувства, че тя ще бъде следващата жертва на мистериозния убиец.

Книгата моментално привлича вниманието на критици и почитатели на вампирските саги. Познавачите предричат, че серията ще спечели повече почитатели дори от книгите на Лоръл Хамилтън, а „Пъблишърс Уикли" определя Шарлейн Харис като „рядко срещан талант". „Мъртви преди мрак" и следващите заглавия от серията са преведени на осем езика и авторката печели редица престижни награди, но големият успех тепърва предстои.

„Истинска кръв": Не трябва да копнееш за съседа си

Шеметният развой на писателската кариера на Шарлейн Харис започва, когато продуцентът Алън Бол й предлага да направи сериал по „Мъртви преди мрак". Писателката приема предложението, като напълно се доверява на Бол. Като създател на отличения с много престижни награди сериал „Два метра под земята ООД", той се смята за „майстор на секси и плашещи телевизионни саги". Самият Алън Бол споделя, че се е спрял на историята за Суки Стакхаус заради силния емоционален заряд и защото го кара да изпитва съчувствие и страх едновременно.

Благодарение на великолепната игра на Ана Пакуин (в ролята на Суки) и Стивън Мойер (в ролята на вампира Бил), както и на актьорите във второстепенните роли, сериалът се превръща в тотален хит по целия свят. Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че „Истинска кръв" е най-доброто, правено в жанра до този момент. Сериалът се нарежда сред трите най-успешни продукции на НВО, а Ана Пакуин печели наградата „Златен глобус" в категорията „Най-добра актриса в телевизионна драма".

Вторият сезон на „Истинска кръв" предизвиква истински фурор и сериалът се превръща в култов за почитателите на „немъртвите" обитатели на мрака.