Напомняме ви, че на 23 юли 2017 г. се навършват 15 години от смъртта на голямата българска актриса Катя Паскалева - име, което не бива да забравяме.

 Странница, скитница, актриса или жена с тайни? Катя Паскалева e една от енигмите на българското кино и театър. "Козият рог" (1972 г.) - шедьовърът на Методи Андонов, създаден по "Диви разкази" на Хайтов и считан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино - изстрелва актрисата на върха и носи за нея и за страната ни наред с другите отличия и Награда за женска роля в Панама през 1972 и Награда "Фемина" за най-добра актриса в Брюксел през 1973.

In memoriam изтъкнатият журналист и продуцент Георги Тошев създава през 2015 г. книгата "Катя Паскалева. Жените в мен", проследявайки пъзела на един рано прекършен живот и разказвайки историята на Катя по нейния начин - откровено и невероятно цветно; като картина, наситена с много вътрешни конфликти, тайни, но и с много светлина.

На страниците на биографията от Тошев оживяват бурната и изпепеляваща любов между Катя и Георги Божилов-Слона, дълбоката, почти кармична връзка с втория ѝ съпруг Иван Росенов, и тайната ѝ страст - рисуването, на която Катя така и не се отдава изцяло до края си.

 Непокорна, дива, интелигентна, самотница, скитница, старица или майка - Паскалева е българската актриса, съчетала в себе си ролята на грандиозна кинозвезда и плаха и нежна душа. Един голям талант, който и до днес представлява картина на Жената, с всичките ѝ малки и големи чудеса.