Много дами са чували термина "детоксикация", но мнозина не знаят, какво точно представлява това. А именно периодът от февруари до март е най-подходящ за детоксикация на кожата.

Специалистът Антоанета Цветанова обяснява какво точно представлява самата процедура. Тя е водещ специалист в козметичния бизнес. Организира редица семинари и изложения за красота. Консултант е по създаването на Спа и бюти центрове, като отговаря както за оборудването и интериора, така и за подбора и обучението на специалистите по красота. Обърнахме се към г-жа Цветанова, за да ни разкаже повече за детоксикацията, и в частност, как да детоксикираме кожата си ефективно.

Снимка 266713

Как разбират българките термина "детоксикация"?

- Жените в България са запознати в частност с общата детоксикация на организма. В края на зимния сезон и началото на пролетния, все повече хора се обръщат към хранителните добавки, които в период от няколко месеца, изчистват тялото от токсините. Разбира се, имат много добро влияние върху организма, но не са достатъчно ефективни по отношение на кожата. Вътрешната детоксикация трябва да бъде съпроводена и от външна, повърхностна детоксикация на самата кожа.

За какъв тип кожа е подходяща детоксикиращата козметика?

- Процедурата Детокс е подходяща за абсолютно всяка кожа, дори и най-чувствителната. Всеки тип кожа има нужда от освобождаване от токсините два пъти в годината, особено след продължителни пътувания и след прием на медикаменти. Препоръчително е кожата да бъде подложена на Детокс и след употребата на т.нар. "зимен тип" козметика, която е много плътна, богата на липиди и достатъчно агресивна, за да предизвика реакция. За активните спортисти е препоръчително да комбинират процедурата и с продукти, спомагащи еластичността на кожата, например козметика със съдържание на активен кислород.

Кога е моментът да започнем процес на детоксикация?

- Добре е детоксикацията да започне през февруари и да продължи поне до края на март. Процесът трябва да продължи минимум 20 дни.

Какви са активните съставки в Детокс?

-  Специалната съставка в продуктите Детокс е натуралната фракция олигопептиди. Съдържат и чиста глина, която буквално издърпва остатъчните токсини от кожата. Тайната на ефективната детоксикация е в правилната комбинация от съставки, които при активно нанасяне с кръгови движения върху кожата, извличат и отстраняват токсините. Препоръчително е по време на процеса на детоксикация да се използват и anti-pollution продукти, например под формата на спрей, които предпазват кожата и косата от вредното влияние на въздуха, от изгорелите газове и праховите частици.

В какви стъпки се състои процедурата и може ли да бъде направена у дома?

- Първата фаза е почистване на повърхността на кожата, отстраняване на грим и мъртви клетки. Следващата стъпка е ексфолиране на лицето. Последната фаза е Детокс маска. В домашни условия могат да бъдат прилагани първите две, като е препоръчително стъпка едно да се извършва сутрин и вечер, стъпка две - два пъти в седмицата, и стъпка три - веднъж седмично. Желателно е през това време да не се използва козметика, съдържаща агресивни съставки, като ретинол и парабени, или прекалено плътни гримове, съдържащи тежки минерални масла и оцветители. Подходяща "щадяща" ежедневна козметика за този период е тази с по-чиста и натурална формула, например актуалните в момента Ябълкови води. Кожата трябва да бъде оставена да "диша", за да бъде ефектът на детоксикацията оптимален.

Какви други мерки трябва да предприемем, за да спомогнем детоксикацията?

- През тези 20 дни трябва задължително да бъде увеличен приемът на течности. Всички храни, съдържащи оцветители, изкуствени аромати и овкусители, захари, дори и тези, представяни като "полезни", влияят зле на организма и възпрепятстват процеса на детоксикация. Абсолютно противопоказни са и тютюнопушенето и приемът на алкохол. Трябват да се избягват и определени комбинации от храни, например твърде голям прием на протеини в едно хранене. Хубаво е да се спазва определено съотношение в храните, които ядем. Например въглехидратите, съдържащи се в любимите на всички сладкиши, нарушават колагеновите фибри в кожата и я състаряват. Млечните продукти също имат неблагоприятен ефект върху кожата. Освен балансирана диета е препоръчително и въздухът в отопляваните помещения да бъде овлажнен по някакъв начин.