Гримът се използва от хилядолетия за подчертаване на красотата, отбелязване на традиции от различни народи, а днес вече е приеман и под формата на изкуство, но има няколко тренда от 2016 г., които уж се появиха като инструмент за разкрасяване, но сякаш нещата излязоха извън контрол.

И ако можем да използваме една дума, то със сигурност тя би била "прекалено". Във всеки един смисъл. Повече за тези тенденции и защо "трябва да ги забранят със закон" научаваме в новото видео от канала Natali's Beauty във Vbox7.com.

Контуриране чрез напластяване на продукти

През 2016 г. eдна от водещите тенденции продължи да бъде контурирането - една чудесна техника за леки корекции на чертите на лицето, придаване на дълбочина, но нещата излязоха извън контрол - особено в Инстаграм.

Различни момичета показваха как поставят първо крем, после основа за грим, после супер покривен фон дьо тен, после рисуват лицата си в странни форми с всякакви кремообразни продукти, преливат с бюти блендер, напоен с фиксатор за грим, после поставят пудра, после прахообразни контури и... в края на краищата пред камера и с подходящото осветление кожата им изглежда нереално порцеланова, но в действителност това е толкова, толкова изкуствен, тежък, напластен грим, че самият му смисъл, а именно - да подчертае красотата, се губи изцяло.

Да "сготвиш" под очите си

Втората тенденция е с т.нар. "бейкинг". Или поставяне на тонове трансперантна пудра под очите и къде ли още не, за да остане коректорът си на мястото в продължение на часове. В повечето случаи обаче пудрата изсушава кожата под очите видимо много, а ако не е подбрана правилно, изглежда като брашно на всяка снимка със светкавица. Да не говорим, че това е излишна техника за ежедневието.

Да блеснеш като "коледно дръвче", но не през декември

Хайлайтърът се превърна в един от най-любимите продукти на дамите и има защо - мъничко количество, поставено по най-изпъкналите части на лицето, може да събере всички слънчеви лъчи и да озари красивите скули, носле, брадичка. Някои обаче прекалиха - кремообразен хайлайтър, след това отгоре хайлайтър поставен с навлажнена с фиксатор за грим четка, а след това още малко хайлайтър, който да "улавя светлината" - тези неестествени отблясъци всъщност никак не са естетически и този глад за "блясък" и "сияние" е супер нездравословен, защото превръща тези, които прекаляват, по-скоро в светещи коледни дръвчета извън сезона им, отколкото да подчертаят истинската им красота.

Вежди не, ами... детски ваденки

Плътни, ръбати, като татуирани или като детски ваденки - от онези, които лепяхме нескопосано с малко памуче, напоено във вода. Помните ли ги? Такива бяха и актуалните вежди за 2016 г. Тенденция, която много дами сляпо следваха, а истината е, че най-красивите вежди са естествените - тези, с които ни е дарила природата. Е, разбира се и малко почистени с пинцета на правилното място от професионалист или от нас самите, стига да не прекаляваме. Тъмни и плътни в началото си, още по-тъмни и изрисувани - в края си. Тази тенденция със сигурност си отива и най-сетне, слава Богу!

Свръхизрисуването на устните

Разбира се, почти всяко момиче иска да се радва на красиви, сочни, плътни устни. Може би това е заради моделите ни на подражание - Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон, Ирина Шейк. Но какво се случва, когато излизаме твърде много и видимо от контура на устните си? Ами просто става очевидно и гротескно. Огромни, клоунски устни, които стоят неестествено на лицата ни и по-скоро предизвикват присмех наместо възхита...

ВИДЕО: