Отвличанията с цел големи откупи се случват навсякъде по света. А богатите никога не са застраховани, особено най-известните сред тях. Филмът "Всички пари на света" разказва за точно такъв случай - отвличането на Джон Пол Гети III, искането на изключително висок откуп и последвалите действия, белязали завинаги историята на известния род.

Всъщност, около това семейство никога не е било скучно. Фамилията Гети е синоним на огромно богатство, затова едва ли е изненадващо, че похитителите избират именно представител на това семейство.

Джон Пол Гети III никога не се вписва в семейното статукво. По-скоро бунтар и разглезен богаташки наследник, той е роден със златна лъжичка в устата, но и с неприятна съдба. През 1973 г., когато е на 16, е отвлечен от италиански гангстери. Официално за него е поискан откуп от 17 милиона долара. Първоначално полицията смята, че младежът сам е инсценирал отвличане, за да получи част от парите на богатите си роднини - той няколко пъти се е шегувал, че би постъпил точно по този брутален начин. Оказва се обаче, че изобщо не става дума за нелепа инсценировка, а за истинско нещастие.

Бащата на отвлечения младеж - Джон Пол Гети - младши, няма толкова пари и се обръща към Пол Гети - старши, собственик на нефтената компания Getty Oil и един от най-заможните хора в света. Дядото на отвлеченото момче отказва да плати. Доводът му е категоричен - има 14 внуци и ако сега плати дори един цент за единия, всички останали също ще бъдат отвлечени с искане за огромни подкупи. И тук изниква въпросът: за какво е по-загрижен Джон Пол Гети - старши - за парите си, или за внуците си? И може ли да съществува подобна житейска дилема?

И така - откуп не е даден.

Снимка 337516

Източник: Facebook/All the Money in the World

Четири месеца след отвличането на Джон Пол Гети III, в редакцията на местен вестник се получава плик с кичур коса и човешко ухо. В писмото има бележка с искане за 3.2 милиона долара. Написаното в нея е следното: "Това е ухото на Пол. Ако не получим пари до 10 дни, ще ви изпратим и другото ухо. С други думи - Пол ще пристига на части."

Дядото скланя да плати 2.2 милиона долара и малко след като парите са изплатени, Джон Пол Гети III е намерен.

Естествено, животът на това момче, макар и да има семейство с неограничени възможности, е тотално сринат. Последвалите действия на Джон Пол Гети III са брутална реакция на преживяния ужас и на цялото обществено внимание, втренчено във всяко негово действие. Само година след освобождаването му, Гети се жени за Мартине Захер, а след това потапя живота си в наркотична и алкохолна зависимост.

Естествено, роднините му се опитват да го приобщят към семейния бизнес, но Джон Пол Гети III не успява да се впише. През 1981 г., след като смесва валиум, метадон и алкохол, Гети получава удар и остава парализиран, полусляп и ням.

Живот като на кино... може би.

Филмът "Всички пари на света" не само разказва историята на Гети. Самата продукция се прочу и със скандалното отстраняване на Кевин Спейси от вече заснетия филм, заради обвиненията за сексуален тормоз към актьора.

Светкавично на негово място е поканен Кристофър Плъмър (който е бил запознат със сценария още преди време), а сцените със Спейси са преснимани. Няма да разискваме доколко секс обвиненията в Холивуд и други точки от света, но няма как да знаем също и какво щеше да е "звученето" на филма с огромния Кевин Спейси в него.

Със сигурност знаем едно - звездният екип на "Всички пари на света" е повече от обещаващ: режисьор е Ридли Скот, а в главните роли са Мишел Уилямс, Кристофър Плъмър, Марк Уолбърг, Чарли Плъмър. Както сами се убедихте, историята, по която е заснет, е разтърсваща и мрачна, което също е "вкусно" за съвременното кино. Остава да видим дали всички тези предпоставки са се превърнали в добра филмова спойка.

"Всички пари на света" в България е в кината от 2 февруари.