Оскарите бяха раздадени и стана ясно, че голяма част от номинираните и наградени филми ще бъдат представени на 23-я София Филм Фест. Освен тях, ето и още няколко от акцентите в програмата му.

"Зелената книга"
Започваме с очевидния акцент предвид Оскара за най-добър филм, както и предвид българското участие в него. Димитър Маринов ще представи лично филма на Питър Фарели, в който се разказва за необичайното приятелство от 60-те години в САЩ между чернокож музикант и шофьора му от италиански произход.

"Рома"
Социалната драма на Алфонско Куарон се сдоби с Оскар за най-добър чуждоезичен филм, както и за най-добър режисьор и операторско майсторство. На кино в България ще може да бъде видян единствено по време на София Филм Фест.

"Дивата круша"
Последният филм на Нури Билге Джейлан е копродукция с България. Драмата на турския режисьор разказва за писател, който се връща в родния си град, за да потърси издатели, но и да се справи със семейни проблеми.

"Къщата, която Джак построи"
Ларс Фон Триер е име, което говори само за себе си. На хората, които не желаят да се шокират от брутални сцени, или пък такива, които не са запознати с творчеството на датчанина, историята на интелигентния сериен убиец Джак (Мат Деймън) може да им дойде в повече. На фестивала в Кан реакциите бяха противоречиви.

"Студена война"
Филмът на Павел Павликовски имаше три номинации за Оскар, но не взе нито една. Причината вероятно се крие във факта, че предишният филм на поляка "Ида" получи статуетката за най-добър чуждестранен филм през 2015 г. Историята е на драматична любов на фона на тоталитарна Полша.

"Ако Бийл Стрийт можеше да говори"
Реджина Кинг получи Оскар за поддържаща женска роля във филма на Бари Дженкинг. Базиран на романа на Джеймс Болдуин, той разказва за двама млади влюбени, които са разделени от несправедливо обвинение, което вкарва момчето в затвора.

"Джебчии"
Един от номинираните за чуждестранен Оскар филми беше този на японеца Хирокадзу Коре-еда. Носител на Златна палма в Кан, той разказва за семейство, което преживява като крадци на дребно. Въпреки бедността и житейската реалност, те приютяват малко момиченце.