Харесваме съвременната ирландска литература и очаквахме с нетърпение излизането на български на романа на Сали Руни "Нормални хора". Макар 28-годишна, това е втора книга за ирландката, номинирана за престижната награда "Ман Букър" и носител на не по-малко важните "Ирландски роман на годината" за 2018 г., награда "Коста" за най-добър роман на 2018 г.

"Нормални хора" е от онзи тип книги, чийто сюжет няма как да разкажеш лесно. Защото основното, което се случва, е в душите на главните герои. Те са Мариан и Конъл - съученици в малко градче в западна Ирландия. Различни, но привлечени един от друг, двамата оставят връзката си тайна.

Година по-късно отново са заедно в колежа, но тогава нещата се обръщат - Конъл вече не е толкова самоуверен, а Мариан тепърва разцъфтява. Впоследствие животите им постоянно се преплитат, двамата се събират и разделят, а всеки влачи след себе си травмите от миналото.

Снимка 446539

Източник: ИК "Еднорог"

Темите на Руни са социалните норми, това какво обществото приема за нормално и какво - не, самотата, депресията, домашното насилие, любовта. А гласът й звучи близко до поколението на милениалите.

"Нормални хора" (17.90 лв.) е по книжарниците от изд. "Еднорог".