Корейското правителство или не е голям фен на Холивуд, или наистина държи гражданите на държавата да се наслаждават на разнообразни кино продукции. То е на път да приеме закон, който прави незаконно излъчването на даден филм в повече от 50% от киноекраните в страната.

За яснота ще дадем пример - през април "Отмъстителите: краят" е бил показван в 2835 от 3128 кина в Корея, което прави около 90% от всички киносалони в страната. Скоро това няма да бъде възможно, защото Министерството на култура е взело мерки.

Притеснени от това, че в последните две години е имало 12 случая на филм, "окупирал" голяма част киноекраните, от министерството предлагат забраната да се отнася за прожекциите от 1 следобед до 11 вечерта - най-посещаваните часове в кината.

Снимка 410767

Източник: Форум Филм България

90% от кината в Южна Корея са притежание на компаниите CJ CGV, Lotte Cinema и Megabox, като някои се занимават и със самата дистрибуция на филмите. Това безспорно кара правителството да смята, че монополът им ограничава предлагането на разнообразни кинопродукции на корейската публика.