Изборът ни на четиво за почивните дни този път е на чисто визуален принцип - това са три книги с червени корици. И както може да се очаква от този цвят, съдържанието им противоречиво, с емоции в различни крайности и доста често шокиращо.

Снимка 469234

Източник: Изток-Запад

"Хитлер", том 1

Смята се, че това е най-пълната и исторически достоверна биография на немския диктатор. Неин автор е историкът проф. Иън Кършоу. Той проследява историята на Адолф Хитлер от раждането му в австрийско село до самоубийството му в бункер в Берлин, като ползва и неизвестни до момента източници.

Най-ценното в книгата е обоснованото обяснение защо точно в онзи момент е било възможно възкачването му на власт - растящият антисемитизъм във Виена, влиятелният национализъм в Германия, последиците от Първата световна война и разочарованието от това, че Ваймарската република не се е справила с тях. Всичко това разчиства пътя пред Хитлер и отровната му идеология, станала причина за буквално отприщване на злото.

Изд. "Изток-Запад", 45 лв.

Снимка 469235

Източник: Сиела

"Кръстникът"

Продължаваме на тема "насилие" с най-известната мафиотска сага на света. Книгата на Марио Пузо излиза в ново луксозно издание с твърди корици, 51 години след като успя да завладее читателите и да се превърне в хитов филм.

Това е историята на бедно момче от малко селце в Сицилия, което успява да се превърне в един от най-безпощадните и влиятелни мафиоти в Америка. Вито Корлеоне успява да изгради сложна машина, смазана с кръв, която не само управлява организираната престъпност, но и влияе на политиката и властта.

Изд. "Сиела", 22.90 лв.

Снимка 469236

Източник: Colibri

"Огнената тайна"

На фона на горните, сборникът с новели на Стефан Цвайг може да мине за лека книга. Австрийският писател обаче е известен със задълбоченото си познание на човешката природа, интереса към теориите на Фройд, както и вярата му в свободата и общото бъдеще на Европа.

"Огнената тайна" е първият от три сборника, съставени от самия него. Оригиналното му заглавие е "Първо преживяване. Четири новели от света на детството" и включва творби, посветени на съзряването и първите любовни трепети. Предстои излизането и другите два.

Изд. Colibri, 16 лв.