С всяка година София Филм Фест става все по-силен и качествен форум. С всяко следващо издание този фестивал предлага все по-качествени филми, а това, честно казано, сериозно ни затруднява. Няма как да се мултиплицираме и поради тази причина често изпускаме важни заглавия.

Тазгодишното издание не прави изключение и от 7 до 29 март София Филм Фест предлага прецизна подборка на най-добрите световни заглавия. Решихме да представим десетте филма - за да не се губи време в чудене коя прожекция да предпочетете.

"Áга" (2018 г.)
режисьор Милко Лазаров

По традиция откриващото заглавие на София Филм Фест е по-специално и задължително е с българско участие. "Áга" е обещаваща история за ескимоси, които живеят спокойно, но им се налага да се сблъскат с модерния начин на живот, който води дъщеря им.

Снимка 343781

Източник: София Филм Фест

По-голямата част от екипа е български, а снимките са правени в република Саха, Якутия - едно от най-студените места в света. "Áга" ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 7 март от 19 ч. в Зала 1 на НДК.

"Квадратът" (2017 г.)
режисьор Рубен Йостлунд

Това е носителят на "Златна палма" в Кан и беше сред номинираните за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Тези две атестации са напълно достатъчни, за да ни накарат да гледаме "Квадратът".

Снимка 343786

Източник: София Филм Фест

В ролите са Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и други, а филмът разказва за музейния куратор Кристиан, който изпада в екзистенциална криза заради неочакваната PR кампания на най-новата му арт инсталацията "Квадратът".

Филмът на Рубен Йостлунд е част от секция "Големите награди" на фестивала и ще има много прожекции.

"Нелюбов" (2017 г.)
режисьор Андрей Звягинцев

Снимка 343788

Източник: София Филм Фест

Филмите на Андрей Звягинцев са изключително разтърсващи и именно в това е силата на руския режисьор. "Нелюбов" не прави изключение и ни разкрива семейна драма по начина, който само Звянгинцев умее. "Нелюбов" беше и на крачка да спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

"Не ме докосвай" (2018 г.)
режисьор Адина Пинтилие

Думата, с която описват носителя на "Златна мечка" от Берлин, е "скандален". "Не ме докосвай" е създаден с българско участие, а в една от главните роли е талантливата Ирмена Чичикова.

Снимка 343787

Източник: София Филм Фест

Ако можем да синтезираме случващото се в него, ще ви кажем, че "Не ме докосвай" разказва за невъзможността да осъществим нормална човешка близост с хората, които ни привличат, което води до неочаквани последствия.

В рамките на София филм фест филмът ще бъде показан само веднъж. Това значи, че най-вероятно билети трудно ще се откриват. И все пак има шанс за втора прожекция - ослушвайте се!

"Потапяне" (2017 г.)
режисьор Вим Вендерс

Тази година фестивалът представя специална програма с филмите на Вим Вендерс, но ние ще акцентираме върху най-новата му продукция - "Потапяне". В центъра е една любовна история, която изглежда трудна и направо невъзможна.

В главните роли са Алисия Викандер и Джеймс Макавой, а "Потапяне" ще има достатъчно на брой прожекции, за да успеете да го видите. Разбира се, ако сте пропуснали някой друг култов филм на Вендерс, проверете дали ще го дават, и непременно го гледайте.

"Проектът "Флорида" (2017 г.)
режисьор Шон Бейкър

Уилям Дефо беше сред номинираните за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля за изпълнението си в "Проектът "Флорида". Сами разбирате, че това прави филма абсолютно задължителен за всеки уважаващ себе си киноман.

Снимка 343792

Източник: София Филм Фест

Сюжетът въвежда в живота в мотела "Магически замък", чийто мениджър е Боби (Дефо), а обитателите са с финансови проблеми. Там живеят и Хейли и Мууни - категорично необикновени майка и дъщеря, които пленяват доброто сърце на Боби.

"Невидима нишка" (2017 г.)
режисьор Пол Томас Андерсън

Още един филм, идващ директно от Оскарите. "Невидима нишка" спечели наградата на Американската филмова академия в категория "костюми" и беше номиран още за най-добър актьор в главна роля (Даниел Дей-Луис), поддържаща женска роля (Лесли Манвил), оригинална музика, режисура и най-добър филм.

Снимка 343789

Източник: София Филм Фест

Ако някой ви каже, че "Невидима нишка" е просто филм за мода, знайте, че не е вярно. Филмът представя портрет на един талантлив мъж, перфекционист - в голяма степен маниакален, който привлича жените като магнит, но бързо губи интерес към тях. Е, в живота му идва поредната хубавица, която става и предпочитан модел за неговите рокли. Колко дълго отношенията им ще плуват в лодката на идилията обаче?

"8'19''" (2018 г.)
режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов

"8'19''" е филм-омнибус, който се състои от шест новели по разкази на Георги Господинов. Шестте части са режисирани от шестима български режисьори, работили с шест различни екипа.

Снимка 343785

Източник: София Филм Фест

Филмът разглежда темата за апокалипсиса, но не задължително през призмата на епичното и катаклизма, а през личното, интимното човешко преживяване. В рамките на София Филм Фест "8'19''" е с една прожекция на 17 март, в кино "Люмиер Лидъл" от 18:30 ч.

"Джейн" (2017 г.)
режисьор Брет Морган

"Джейн" е документален филм за Джен Гудол - изключителен човек, изследовател и ролеви модел. Нейната работа с шимпанзета сериозно отеква в научния свят, доминиран от мъже.

Снимка 343784

Източник: София Филм Фест

Материалите за направата на филма са били съхранявани над 50 години в архивите на National Geographic. И тук прожекцията на фестивала ще е само една - 9 март, кино "Люмиер Лидъл" от 18:30 ч.

"Аз, Тоня" (2017 г.)
режисьор Крейг Гилеспи

Снимка 343783

Източник: София Филм Фест

И тази година София Филм Фест не пропуска спортните филми. "Аз, Тоня" е един от диамантите в спортната селекция - актрисата Алисън Джени заслужено прибра Оскар за най-добра поддържаща женска роля. Филмът разказва за американската състезателка по фигурно пързаляне Тоня Хардинг и един от най-големите скандали в историята на спорта.