Притежателите на PS3 - засега най-неоправданата по отношение на заглавия конзола, бореща се за лидерското място във вече все по-неактуалното "next-gen" състезание - най-накрая имат доказателство за демонстрираната от тяхна страна подкрепа към Sony.

Макар и да остават повече от 3 седмици до официалната дата, на която реквиемът на поредицата Metal Gear Solid - МGS 4 изпълнен от създателя, известен в средите като "маестро" Хидео Коджима, ще бъде достъпен за широката публика, вече се появи първото представяне на играта.

Съвсем очаквано честта да опознаят първи от близо качествата на заглавието бе дадена на тестерите от Playstation Magazine UK (лицензираната pro-Sony медия за англо-езична Европа). Още по-малка изненада е и получената оценка, а именно пълно 10, за сега поне оправдаваща чудовищно високите очаквания на всички следящи с интерес съдбата на Solid Snake и неговата съдба на "оръжие на Патриотите".

Сред основните плюсове според авторите на материала, биват посочени: очаквано драматичните и невъобразимо качествени като хореография сцени, естествено очаквания епичен финал, множеството възможности за импровизация по отношение на поведението, както на Snake, така и на неговите опоненти, разнообразието от камуфлажи и завръщането на повечето от главните (останали живи ) действащи лица от предишните части.

Не на последно място са споменати и представителките на превърналия се в запазена марка още преди появата на самото заглавие Beauty and The Beast отряд.

За незапознатите "Красавиците" и "Зверовете" се явяват еквивалента на наличната във всяка част на поредицата до сега елитна бойна единица, обикновено заставаща на пътя между Snake (или с изключението на MGS 2 - Raiden) и целта му, като обикновено всеки неин член притежава крайно специфичен набор от умения и крайно.... фройдистки в своето естество мотив зад участието си в съответната.

В MGS 4, Коджима избира да демонстрира това по още по-драматичен начин, а именно чрез факта, че всяка една членка на отряда се явява жена-жертва на една или друга форма на пост-травматичен стрес. Преживяната от тях травма е до толкова силна, че съответните завинаги остават заключени в спомените си за нея.

Именно тази им страна бива известна като the Beauty. Това им състояние се използва и за да задвижват чрез разума си машините, в които всяка от тях бива положена - тези външни, служещи за сеене на смут и разруха тела формират Beast половината от названието.

Независимо от задаващия се със стремителна скорост успех и най-накрая първи реален шанс PS3 да окаже реален отпор на наложения от X-box 360 маркетингов натиск, създателят на поредицата, не пропуска, дали поради реално разочарование или поради своя почти митологичен перфекционизъм да изкаже своето недоволство.

В наскоро проведено интервю той отбеляза ясно негативната си преценка относно "подвелото го незнание относно истинските възможности на Playstation 3, не позволили му MGS 4 да бъде революцията, която се надявал".

Metal Gear Solid 4 : Guns of Patriots се очаква да излезе официално на 12.07.2008 - точно 10 години след появата на първата част от поредицата.