Не сме сигурни дали да се притесняваме или да се радваме, но с всеки изминал ден Илон Мъск действително започва да изглежда като герой от вселената на Marvel. 

Илон Мъск, Starship и кога корабът на SpaceX изпрати хора на Луната

Промяна в плановете за Мъск и Starship

За добро или за зло

Тази седмица по време на събитието AI Day на Tesla СЕО-то и компанията му, с която стартираха революция в транспортната индустрия, обявиха, че догодина ще ни шокират с нещо неочаквано - прототип на хуманоиден робот на име Tesla Bot. 

Той е висок метър и 70 сантиметра, тежи 56 килограма и е създаден с идеята да изпълнява “скучни, повторяеми и опасни задачи”, казва Илон Мъск.

Снимка 543909

Източник: GettyImages

Това описание потенциално обхваща огромен брой задачи и длъжности, които футуристичната машина може да изпълнява, а това от своя страна ще доведе до “дълбоки последици” за пазара на труда, добавя милиардерът. 

Очевидно прототипът, който подготвят Мъск и Tesla е толкова способен, че може да доведе до безработица в определени сектори на икономиката, като машиностроенето или обслужването в магазини, и ресторанти например. 

Снимка 543912

Източник: iStock

По думите му роботът ще ползва същата навигационна система и компютърен чип, които са внедрени в колите на Tesla, и ще разполага с общо осем камери.

Мъск също така заяви, че той и хората му правят всичко възможно, за да предложат робота на максимално ниска цена, но не уточни в какъв диапазон може да е тя. 

Tesla Full Self Driving и колко струва автопилотът на Tesla

Колко струва автопилотът на Tesla

Кеф цена няма - ама има

Засега не се споменава и конкретика за периода на следващата година, в който се предполага, че ще се появи машината.