Наклонената кула в Пиза е едно от най-популярните места по света.

Хиляди пътешественици и любители фотографи "си умират" за кадър точно от това място. Туристите "полягат" върху кулата, "придържат" или "подпират" килнатото здание. Освен популярността си, кулата в Пиза има дълга история, в която, естествено, става известно как и защо постройката се е изкривила.

Снимка 319635

Източник: iStock

Строителство на камбанарията, която е част от катедралата на италианския крайречен град Пиза, започва през август 1173 г. 

До 1178 г. работниците са построили кулата до третия етаж. Тогава забелязват, че тя започва да се накланя на север. Този факт, както и военните конфликти в Италия по това време спират строителството за известно време. 

Работата е възстановена близо сто години по-късно - през 1272 г., за да продължи този път цели 12 години, преди още една война да я спре. Финалният етап от строителството продължава в началото на XIV век, завършвайки с инсталирането на камбаната през 1372 г.

Снимка 319632

Източник: iStock

Кулата обаче се изкривява заради лошо проектиране.

Строителите на камбанарията изначално не са предвидили меката почва в Пиза. Те са направили твърде плитък фундамент и заради пясъчната почва той се е оказал нестабилен за високата постройка. Забелязали грешката още в началото на изграждането на проекта, защото кулата е започнала да се накланя още след добавянето на втория етаж. Вероятно това е била и истинската причина за спирането на строителството. 

Когато то се възобновява през 1272 г., въпреки допълнителните дейности, кулата не е успяла да се "изправи". Достроените етажи са изместили центъра на тежестта, което е довело до промяна на посоката на наклона - от килната на север се изкривява на юг.

Снимка 319636

Източник: iStock

Процесът по опити за изправяне на кулата продължава през вековете.

През 1934 г., италианският диктатор Бенито Мусолини обявява атракцията за недостатък върху репутацията му и разпорежда изправянето на сградата. Работници пробиват стотици дупки в основата на кулата и я пълнят с тонове вар и цимент в опит да поправят наклона. Вместо това обаче, тежките материали, причиняват още по-голямо потъване на основите в меката почва.

Въпреки кривината си кулата се превръща във военна база през двете световни войни. Германската армия окупира камбанарията, тъй като заради височината си тя предоставя отлична гледка. 

Преди десетина години, екип от инженери успява да подсили почвата под камбанарията и да построи закотвящи механизми в опит да съхрани историческата забележителност, която в противен случай е застрашена от рухване. 

Снимка 319633

Източник: iStock

Кулата обаче все още е застрашена.

След допълнителните укрепвания се очаква тя да остане стабилна за следващите около 200 години. Ако не се случи нещо извънредно, разбира се.

Очакванията на учените са, че земята ще поддаде отново в началото на XXIII век, което ще възобнови падането на кулата встрани.

Любопитен факт е, че наклонената кула в Пиза е само една от няколкото килнати кули в района. Редица други сгради в италианския град са построени недостатъчно добре и заради глинестата и пясъчна почва се изкривяват.

Сред тях са "Свети Никола" - църква от XII век, разположена съвсем близо до Наклонената кула в Пиза, както и "Свети Мишел дели Скалци" - църква от XI век, която "се радва" на значителен 5-градусов наклон.