Уикендът наближава, а това в повечето случаи води до събиране на семейния съвет. Целта е една - да изберем къде да прекараме двата почивни дни, за да се откъснем от ежедневието.

София - най-евтина уикенд дестинация в Европа

София - най-евтина уикенд дестинация в Европа

Страната ни в нова класация

Как да стигнем

Кюстендил е един от големите градове в Югозападна България, като разстоянието от София е около 90 километра и с кола се стига за около час и половина. Това прави града идеален, дори за еднодневно посещение.

Трябва да знаем, че ако изберем да минем през Дупница, това ще увеличи километрите, но времетраенето ще остане почти същото, заради липсата на планински участъци и по-остри завои.

Ако изберем по-краткия като километри маршрут, който минава през градовете Перник и Радомир, ще минем покрай някои от селата, които обграждат Кюстендил. Споменаваме това, защото районът е известен с черешовите насаждения в села като Коняво, които са едни от виновниците за това да ядем български череши.

Снимка 373491

Източник: Facebook / Кюстендил

След кратко лирическо отклонение даваме по същество.

Какво да видим

Местата, които можем да видим и посетим, са много, ето защо ние ще се спрем само на някои от тях.

Градът е разположен в подножието на Осоговската планина. Освен с черешите си, Кюстендил е известен с минералните си извори, както и с това, че в града е живял и творил Владимир Димитров - Майстора.

Снимка 373484

Източник: Wikipedia

Това е и една от причините в Кюстендил да се намира Художествената галерия, кръстена на него. В нея ще видим богата колекция от творби на Владимир Димитров и по-точно - 1357 негови произведения.

Градът се гордее и със своите Римски терми, които са изградени през II - III век сл.н.е.

Снимка 373485

Източник: Wikipedia

В Кюстендил се намира и къщата музей на Ильо Войвода, в която има експозиция, разкриваща освободителните борби на хората от този край.

Уикенд в Орцево

Уикенд в Орцево

Там където Родопите гледат с любов към Пирин

Почти задължително е да посетим и парк "Хисарлъка", който е разположен на хълм в непосредствена близост до града. До него се стига както с кола, така и пеша.

Освен прохладна разходка, в парк "Хисарлъка" ще видим и едноименната средновековна крепост. Част от нея е реставрирана, а оттам се открива и панорамна гледка към Кюстендил.

Снимка 373486

Източник: kustendil.com

В парка можем да се скрием под сянката на черен бор, бял бор, ела, смърч, явор, липа и други дървета. Има, разбира се, алеи за разходка, кътове за отдих, както и малък зоопарк.