Фарьорските острови, отдалечен архипелаг, който излиза от студените морета между Норвегия и Исландия дори не присъства на някои световни карти.

Но миналата седмица зелените склонове, скалистите пътеки за пешеходен туризъм и няколко пътища от 18-те острова вече са част от Google Street View, благодарение на "екип" от овце, които помагат на Google да стигнат там.

Shooting Faroese supermodels. @philippfrerich baa-aack again, I hope you've been enjoying my photos so far! #faroeislands #visitfaroeislands

Публикация, споделена от Visit Faroe Islands (@visitfaroeislands) на

Когато миналата година туристическият борд на Фарьорските острови реши, че иска да привлече вниманието на Google, знаеше, че ще се нуждае от необичаен подход. Знаеше също, че трудният терен няма как лесно да бъде прекосен от онези коли, с които Google кръстосват градски улици по цял свят, правейки снимки.

Така се ражда идеята да закачат 360-градусови камери, работещи със слънчева батерия, върху гърбовете на няколко обикновени фарьорски овце. А получените изображения качват в самия Street View. И те наистина спират дъха.

Публикация, споделена от Visit Faroe Islands (@visitfaroeislands) на

Цялата идея за овцете, която туристическият борд нарича "Sheepview 360", е много интересна, но не толкова лесна за изпълнение.

Овцете са много на Фарьорските острови - автономна нация в Кралство Дания, чието име се превежда като "островите на овцете". Различната порода от тези животни там се смята за внесена от норвежки заселници през IX век, а днес на Фарьорските острови живеят около 80 000 овце -  далеч над 50-те хиляди души. И въпреки че всички овце са собственост на някого, те обикновено се разхождат свободно.

"Не е лесно да сложите камери на овце", казва официалният представител по туризма и мениджър на VisitFaroeIslands.com Леви Хансен в интервю пред Washington Post. "Овцете понякога просто си стоят и не правят нищо. Трябваше по някакъв начин да ги накараме да се движат."

В крайна сметка успяват да накарат овцете да се движат. Скоро след това туристическият съвет на Фарьорските острови публикува клипове и карти на обиколките на овчите видеографии на своя уебсайт.

Не минава много време, за да се стигне до Google. В блога бившият служител в туристическия борд, който ръководи кампанията, Дюрита Дал Андреасен, обяснява, че Street View Trekkers и 360-градусови камери ще бъдат предадени на местните и на туристите, както и че ще бъдат прикрепени към "овце, велосипеди, раници, кораби и дори колички". "Очевидно не можехме да очертаем цялата страна с овце", споделя Хансън.

И така миналата седмица Фарьорските острови дебютират в Google Street View. Повечето изображения в крайна сметка са били заснети от хора и включват всички обществени пътища и пътеки за туризъм, но, разбира се, има и много, които са дело именно на овцете.

Хансън споделя, че от съветът по туризъм са решили да оставят някои от местата на острова за себе си, за да запазят малко от мистерията.

Hey there everyone! @tuckerdoss here again. Meet Jimmy, he is one of many friends you will meet during your travels. #FaroeIslands #VisitFaroeIslands

Публикация, споделена от Visit Faroe Islands (@visitfaroeislands) на

Що се отнася до овцете, които направиха Street View възможен, те вече са се оттеглили от снимачния процес, за да се насладят на спокойния си живот и на красотата на Фарьорските острови.