Октомври е идеалното време за море. Не, не се шегуваме - сега е моментът да прекараме една спокойна морска ваканция с непретъпкани плажове, тихи хотели и ресторанти, в които винаги има места. И на доста по-ниски цени от пик сезона. Идеалните места за това са в южна Европа.

Майорка

Популярния испански остров е пренаселен през лятото, но есента е чудесно време да му се насладим. Освен красиви плажове, той предлага и планински пейзаж, което означава, че дори в малко по-хладните дни ще има какво да правим.

Снимка 446146

Източник: iStock

Снимка 446147

Източник: iStock

Октомври е времето, когато Майорка отново е зелена заради първите есенни дъждове, но достатъчно топла за слънчеви бани. Освен това започва събирането на реколтата от грозде за вино и маслини за зехтин - очертават се и вкусни вечери.

Парос

Този остров е част от Цикладите и все по-популярно място за Instagram туристите. Тях обаче ги няма през есента - плажовете са като място за дзен практики, а всеки ресторант ще ни посрещне гостоприемно без да пита за резервации. Какво повече ни трябва?

Снимка 446150

Източник: iStock

Снимка 446148

Източник: iStock

Алгарве

Най-южният португалски регион се радва на благоприятен климат през цялата година. Есента обаче е времето, когато атмосферата тук става по-"местна" - възстановява се нормалният ритъм на живот на жителите след туристическия сезон.

Снимка 446151

Източник: iStock

Снимка 446149

Източник: iStock

Рибните пазари са обилно заредени, но не пренаселени, а морската вода е достатъчно топла за къпане без да трябва да се състезавате за място на един от най-хубавите плажове в региона - тези в Лагос.

Дубровник

Ако решим да останем на Балканите, нашият избор на място пада на Дубровник. Южният хърватски град е магнит за туристите, както и за феновете на Game of Thrones - в него са снимани много сцени от хитовия сериал на НВО. Те обаче предпочитат лятото за поклоненията си.

Снимка 329664

Източник: iStock

Снимка 329662

Източник: iStock

През есента не само улиците са по-спокойни, но и цените на фериботите падат - идеален момент да разгледаме островите от архипелага Елафити край Дубровник. По-малко куни ще са ни нужни и за хапване в ресторанти с далматинска храна, а тя доста напомня италианската.

Европа през есента - 5 дестинации, които да посетим

5 идеи за есенни пътувания

За всеки по нещо