Леуварден е столицата на провинция Фризия в Нидерландия и представлява едно удивително място с много забележителности - Изкривената кула Олдехове, Старата товарителница, Старинната доминиканска църква, Музеят на Фризия, Музеят на керамиката Принесехоф и други. 

Но историческият площад Oldehoofsterkerkhof несъмнено е едно от най-интересните за посещения места. А причината е в Lân fan taal ("земя на езика" във Фризия) - къща, посветена на хиляди езици.

В Lân fan taal са представени 6720 езика - един доста богат каталог на световното езиково разнообразие, което, разбира се, включва и официалния на провинция Фризия - западнофризийския. Той е използван и в малка част от съседната Гронинген, като наред с нидерландския е признат и за официален език в Нидерландия.

Снимка 389880

Източник: iStock

Но странната езикова история на Леуварден има още  по-дълбоки корени. От XI век до XIX век е наричан с много различни наименования и е известен като Градът със 100-те имена. Според Книгата на рекордите на Гинес обаче, той има 225 различни варианта на името си, а не само 100. Ето и как се е случило това.

Снимка 389882

Източник: iStock

Първо, замесена е географията. Разположена в отдалечените северозападни части на страната, провинция Фризия е част от историко-географския регион Фризия. Последният обхваща територии от Кралство Нидерландия, Германия и много малка част от Кралство Дания. Провинцията става част Нидерландия по време на Наполеоновите войни в началото на XIX век.

Снимка 389930

Източник: iStock

Но и днес холандците мислят за Фризия като за "страна в страната". Къщичките с каменни стени, каналите с криволинейни пейзажи, бръшлян и вериги за велосипеди са същите като на други места в Нидерландия, но животът тук е по-бавен, хората са спокойни и, като че ли, по-изолирани.

От гледна точна на гъстота на населението, Фризия е и най-малко населената част на страната. Именно усещането за уединение тук е една от причините французи, нидерландци, фламандци и саксонци да се заселят през годините на тази територия. Така неизбежното преплитане на култури оказва огромно влияние и върху произнасянето и изписването на името на Леуварден.

Снимка 389878

Източник: iStock

Според един от местните историци, Леуварден има редица форми като Ljouwerd на фризийски, Leeuwarden на холандски. Но градът е известен и като Liwwadders, Leewwadden, Liwwadden, Luwt и Leovardia. Като добавим и фонетичните варианти, повечето с ортографски последици, възможностите се увеличават, пише BBC.

Барле Хертог - белгийското селище с холандски съседи на една ръка разстояние

Спим в едно легло, но спим в различни страни

Странната аномалия на една граница

Но каквото и име да е носел Леуварден в миналото, последното му - Европейската столица на културата за 2018 г., сякаш му приляга най-много.