Зимата е сезон на гушкането на топло под одеялото и някак естествено нещата преминават към съществената част. Но, оказва се, голямата температурна разлика между навън и вътре може да бъде неприятна не само за кожата на лицето и ръцете ни, но дори и за интимните части.

Наташа Бишъп - момичето, родено без вагина

Наташа Бишъп - момичето, родено без вагина

Преживява “пълна агония”, за да живее като нормална жена

Учените наричат това зимна вагина. Жените може да страдат повече от вагинална сухота през зимните месеци, което води до дискомфорт и болка при полов акт. Това се дължи на сухия въздух, който буквално изсмуква влагата от тялото ни, оставяйки и лигавиците по-сухи от обикновеното.

Забелязва се най-вече когато прекарваме повече време на климатизирани помещения и не се хидратираме достатъчно. Освен това по-малкото излагане на слънчева светлина нарушава циркадните ни ритми и това води до стрес за организма, а оттам и до намалено либидо.

Тази теорията обаче се опровергава от други учени, които са категорични, че състоянието на вагината зависи само и единствено от хормоните в тялото и няма нищо общо със сезоните. Дори и така да е, вагиналната сухота е проблем, който засяга много жени и е важно да му се обърне адекватно внимание, защото може сериозно да намали качеството на живот, особено в интимен план.

Снимка 646527

Източник: iStock

Ето няколко лесни трика, с които може да противодействаме на вагиналната сухота, независимо дали е причинено от атмосферните условия или от други причини.

Ако вагиналната сухота е в следствие на хормонален дисбаланс, може да приемаме храни, богати на фитоестрогени, които имитират действието на синтетичния естроген. Такива са ябълки, череши, ленено семе и други маслодайни семена.

Зеленолистните зеленчуци също са ефективни, защото подпомагат кръвообращението и се грижат за мускулите, включително и в интимната зона. Динята пък е чудеса за поддържането на нормалното pH, предава New York Post. 

Снимка 646529

Източник: iStock

Много е важно да контролираме и нивата на стрес, защото той е един от основните врагове на добрия сексуален живот и се отразява на възбудата както при мъжете, така и при жените. Лесен и ефективен начин да се борим с напрежението и да се грижим за здравето и настроението си е редовното спортуване.

Вагинален секрет върху кожата - прави ли ни по-желани и привлекателни

Вагинален секрет върху кожата - прави ли ни по-желани и привлекателни

Всичко в името на съблазняването

През зимата е важно да поддържаме оптимални нива на влажност у дома, за да не изсушаваме кожата и лигавиците. Трябва да взимаме и топъл, а не горещ душ по същата причина. И ако все пак въпреки тези препоръки вагиналната сухота продължава да е на лице, е добре да се обърнем към специалист. А през това време може да използваме специални продукти за овлажняване, за да си спестим неприятните усещания.