Отдавна вече не е новина (уви!), че глобалното затопляне заплашва десетки животински и растителни видове с изчезване. Също отдавна учените алармират и за предприемането на драстични мерки, за да бъде забавен процесът, защото в някои конкретни случаи основният виновник е човекът, а не климатът. Точно такъв е и случаят със зебрите.

Шумът от автомобилите, зебровите амадини и как влияе трафикът на тези птици

Когато шумът от трафика състарява птиците

Още едно негативно влияние от съжителството им с хората в градовете

Заради характерните си черно-бели ивици те са един от най-разпознаваемите видове на Земята. Но именно с украската им са свързани и притесненията на биолозите.

През 2019 г. в националния резерват "Масай Мара" в Кения учените засичат жребче с бели точки по тъмнокафявото му тяло.

Снимка 515428

Източник: iStock

Причината за такива драстични отклонения, включително и други по-странни от обичайните шарки, често са генетични мутации, които променят производството на меланин - естествения пигмент при бозайниците.

Биологът Бренда Ларисън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис обаче е регистрирала изключително голям брой равнинни зебри с необичайни райета (около 5%) в близост до езерото Мбуро в Уганда.

Въпреки че те са най-слабо застрашените сред трите основни вида, броят им е спаднал с 25% от 2002 г. насам. И за това е открита конкретна приичина.

Някои дейности на човека, като разрастващото се строителство например, карат зебрите да напускат основните си обитания и да се заселват в по-малки райони, какъвто е и случаят с езерото Мбуро.

Снимка 515433

Източник: iStock

Именно в резултат на миграцията се смесват нови популации, а този процес застрашава дългосрочното оцеляване на видовете. Защото липсата на генен поток може да доведе до близкородствено размножаване (инбридинг), а оттам и до безплодие, болести и други генетични дефекти.

Накратко - тези мутации често се появяват, преди да започнат наистина сериозните проблеми, като появата на нови подвидове до тоталното изчезване на вече съществуващите, предупреждават от National Geographic.

Морските звезди, копиотрофите, глобалното затопляне и защо умират

И морските звезди едва дишат

Според учените положението е сериозно

Възможно е странните ивици да направят зебрите и по-лесна плячка за хищниците. В крайна сметка повечето екземпляри, чиято козина е покрита с точки, са жребчета, а не възрастни.

И макар да изглежда, че в рамките на семейните групи зебрите приемат нормално различните, то техните ивици имат и друга важна защитна роля - да гонят хапещите мухи и още куп насекоми, които разнасят опасни зарази.