Празничният сезон често върви ръка за ръка с безкрайно миене на съдове и липса на енергия. След обилна вечеря е изкушаващо да се погледнат купищата мръсни чинии и да се оставят да киснат в мивката до следващия ден. Истината обаче е, че кухненската мивка е едно от местата с най-много бактерии в дома - и определено не е подходящо място, където съдовете ви да престояват с часове.

Предимствата на чугунените съдове и какво е добре да избягваме да готвим в тях

Предимствата на чугунените съдове и какво е добре да избягваме да готвим в тях

Тези съдове имат голямо предимство, защото...

Проучване от 2019 г. на учени от Университета Кардиф Метрополитън, проведено в 46 домакинства във Великобритания, установява, че най-високи нива на бактерии се откриват именно в кухненските мивки и дръжките на крановете. Причината е, че тези повърхности редовно влизат в контакт със сурови храни и замърсени ръце, а влагата създава идеална среда за размножаване на микроорганизми.

Сред най-често срещаните бактерии са Ентеробактер клоаце, различни видове ентеробактер, клебсиела пневмония, ешерихия коли, псевдомонас аеругиноза, бацилус субтилис, както и представители на родовете стафилококи и микрококи. Част от тях са добре познати патогенни бактерии, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Оставянето на чинии в среда, в която тези микроорганизми виреят, крие реален риск.

Снимка 745943

Източник: iStock

Ситуацията става още по-неблагоприятна, когато съдовете са потопени в топла вода с остатъци от храна. Топлината и органичните частици създават перфектни условия за бърз растеж на бактериите. Оставянето на мръсните съдове извън мивката без накисване също не е особено безопасно решение.

Според специалисти по епидемиология, когато съдовете престояват в среда, наситена с бактерии, впоследствие е много по-трудно те да бъдат напълно унищожени по време на измиването. Макар сухата среда да ограничава размножаването, тя не гарантира, че бактериите няма да оцелеят и да се активират отново. Освен това оставената храна привлича насекоми, които могат да разнесат микробите из цялата кухня.

Дори при старателно миене на ръка, съществува голяма вероятност съдовете да не бъдат почистени напълно, особено ако са стояли дълго време в замърсена мивка. Изследване от 2003 г. показва, че някои от най-честите причинители на хранителни натравяния, като салмонела, кампилобактериоза и ешерихия коли, могат да оцелеят след стандартно миене и подсушаване на съдове.

Снимка 745942

Източник: iStock

Проучвания сочат също, че дори съдомиялните машини не винаги унищожават всички вредни микроорганизми. Най-ефективният метод е използването на съдомиялна с функция за свръхнагрята пара, която обработва съдовете в продължение на поне 25 секунди, пише IFL Science.

Колко дълго може да оставим мръсните съдове в мивката

Колко дълго може да оставим мръсните съдове в мивката

Ето какво е добре да знаем

Най-доброто решение остава миенето на съдовете възможно най-скоро, без да се допуска натрупване. Когато това не е възможно, е важно кухненската мивка да се дезинфекцира редовно, особено в периоди на по-интензивна употреба. Препоръчително е тя първо да се почисти със сапунена вода, а след това да се обработи с антибактериален препарат или такъв на основата на белина, като се остави да подейства достатъчно дълго, преди да се изплакне.