Един шейх мечтаел да може в емирството му, разположено сред пясъци и сухи ветрове, да се лови сьомга. Смела мечта, но не неосъществима, както можем да научим от филма на Ласе Халстрьом "Риболов в пустинята".

Снимка 553627

Източник: iStock

Не по-малко смели са били мечтите на шейховете на Дубай, които около два века след създаването му като малко рибарско градче през XVIII век го превръщат в свободно от данъци и такси пристанище. Голямата промяна за емирството настъпва в края на 60-те години на миналия век, когато в териториалните му води е открит петрол.

Високо в небето

Благодарение на черното злато Дубай се превръща в едно от най-луксозните и необичайни места по света - хотелите се издигат направо от водата, създават се изкуствени острови, правят се фонтани със солена вода, издигащи струята си на десетки метри, тук са някои от най-високите сгради в света.

Средиземноморска туристическа диета: Египет и защо си струва да посетим страната през октомври 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Египет

Защо това е нашата дестинация-фаворит за есента

В последното всъщност няма нищо чудно - Дубай разполага с малко над 4 хил. квадратни метра площ и може да расте основно нагоре. И го прави целеустремено - тук се намира най-високата сграда в света Бурж Халифа (828 м), а в топ 10 на най-високите хотели са цели шест в емирството, включително вторият по височина в света Gevora Hotel.

Снимка 553620

Източник: iStock

Хотелите и това в кой да отседнем в Дубай обаче са последната ни грижа, защото тук разполагаме с опции от три- до седемзвездни хотели, а удобствата във всеки от тях могат да удовлетворят и най-претенциозния вкус. На нас обаче ни е важно какво да правим във времето извън хотела, а Exotic Holiday ни предлагат разнообразни опции.

Цял свят на една човешка длан

Неслучайно малкото емирство е една от най-популярните туристически дестинации в света. Защото в него можем да обиколим... целия свят. Една от основните му атракции е Глобал вилидж - атракционен парк, който представя 75 държави от целия свят с целият им арсенал от забележителности - от история, култура и сувенири до кулинария.

Снимка 553622

Източник: iStock

Не можем и да минем без невероятния Палм Джумейра - изкуственият остров, построен под формата на палма, на който са разположени луксозни жилища и хотели, яхтклубове, както и просторна плажна ивица. Там Exotic Holiday ни обещават посещение на най-новата и спираща дъха атракция в Дубай - The View At The Palm. Изкачваме се на 240 м височина, за да получим 360-градусова гледка над Арабския залив.

Средиземноморска туристическа диета: Мароко и защо си струва да посетим страната през есента на 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Мароко

Защо това е нашата дестинация-фаворит за есента

Снимка 553623

Източник: iStock

Бихме си помислили, че след подобно преживяване едва ли ни е останало място за впечатляване. Емирството обаче няма намерение да ни остави да скучаем - все пак това е една от най-обичаните шопинг дестинации в света. Бихме започнали шопинг обиколката си от Златния пазар - открито тържище, където уханието на екзотични арабски подправки, ориенталски парфюми и сладкиши от Близкия Изток ще изпълнят всичките ни сетива. Както и изкусните изработки на местните майстори-златари, дали името на пазара.

Снимка 553621

Източник: iStock

Няма как да сме били в Дубай, без да сме се отбили в Дубай Мол - най-големият в света. Разбира се, "отбиване" е смело казано, защото е невъзможно просто да отскочим до мястото, където има над 600 бутика, 22 кинозали и пързалка с олимпийски размери. Ако той ни се струва прекалено обширен, можем да се отбием в Емирейтс Мол, който разполага "само" с около 200 бутика, но и с единствената в света закрита писта за ски.

Средиземноморска туристическа диета: Турция и защо си струва да посетим страната през септември 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Турция

Защо това е нашата дестинация-фаворит за ранна есен

Снимка 553624

Източник: iStock

Тропически острови и новогодишно шоу

Дубай обаче е подходящо място и за хората, които предпочитат да прекарат времето си не в мола, а сред природата. Както повечето дестинации в арабския свят, и тук можем да се отдадем на джип сафари в пустинята, яздене на камила и вечеря с бедуинска храна на открито. За любителите на зеленината подходящо място е Miracle Garden - ботаническа градина на 72 хил. кв. метра с над 109 вида растения в нея.

Снимка 553628

Източник: iStock

Ако обаче копнеем за истинска екзотика, можем да се възползваме от необичайното предложение на Exotic Holiday за екскурзия до Дубай с почивка на Сейшелите. Тя ни дава възможност в рамките на десет дни да разгледаме най-забележителните места в емирството и да се възползваме от удобните полети с авиокомпания Еmirates Аirlines от Дубай до Сейшелите. Там ни чакат истински релакс и топлина насред зимата - 115-те острова са разположени в близост до Екватора и разполагат с ослепително бял пясък и непокътната природа.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис и защо си струва да посетим страната през лятото на 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис

Защо това е нашата дестинация-фаворит за лятото

Едно от най-атрактивните предложения в този сезон е да посрещнем нова година в Дубай. След всичко казано дотук ни е ясно, че това ще е един пъстър, ароматен, впечатляващ и много бляскав завършек на 2021 г. Специално за последния ден от старата година е предвидено посещение на най-високата площадка света - At The Top в Бурж Халифа. Първият ден на 2022 г. пък може да започне с джип сафари през пустинята - наистина какво повече бихме могли да искаме?

Актуалните предложения на Екзотик Холидей за екскурзии до Дубай може да видите тук.