Докато Китай си проправя път през XX и XXI век, превръщайки се в световна суперсила, значителна част от неговата история е заличена. Тъй като идеологията на Мао за комунистически Китай започва да пуска корени след Втората световна война, страната преминава в процес на драстична модернизация, което води до глад и милиони жертви, заради маниакалното желание да се унищожи всичко, което е съществувало преди.

За съжаление, стотици сгради са разрушени, за да се освободи място за нови такива, а богатото наследство на Китай понякога се разглежда като нищо повече от странично шоу. Историческите квартали в Пекин са съборени и заменени с масивни нови постройки.

Забраненият град обаче остава непроменен през последните 600 години, въпреки драстичната трансформация на страната.

Снимка 585306

Източник: iStock

Какво да очакваме от Забранения град

Най-големият дворцов комплекс в света се намира насред хаоса на Пекин. С 980 сгради и 8728 стаи, той е по-голям от Дисниленд в Калифорния и се оценява на стойност от 70 милиарда долара, което го прави не само най-ценният дворец в света, но и най-ценният недвижим имот. През 2019 г. Забраненият град е бил посетен от 19 милиона души от цял ​​свят, но в продължение на векове голяма част от него е била ограничена до малцина привилегировани. Дори днес само 60% от масивния комплекс е достъпен за широката публика.

Снимка 585304

Източник: iStock

Дворецът е бил резиденция на 24 различни китайски императори между 1420 и 1912 г. и ЮНЕСКО го описва като най-голямата колекция от оцелели антични дървени конструкции. Забраненият град е голяма и удивителна структура с правоъгълна форма, обхващаща 961 на 753 метра.

Заобиколен е от стена с височина 7.9 метра и дълбочина шест метра на 52 метра широк ров. Меридианската порта, Портата на божествената мощ, Западната славна порта и Източната славна порта водят в града. Приблизително 90% от покривите в Забранения град са жълти - цветът на императора.

Снимка 585301

Източник: iStock

Двете основни изключения са Павилионът на литературната възвишеност, който има черни плочки на своя покрив, символизиращи вода и резиденциите на престолонаследника, които имат зелени плочки - символ на дърво и растеж. И като стана дума за покривите, трябва да споменем, че има една особеност.

Всички са проектирани така, че птиците да не се заселват върху тях и без съмнение да не се изхождат върху тях. Това е постигнато чрез специален наклон на покривите, който не позволява на птиците да се задържат на тях. Плочките са и с покритие, което ги прави хлъзгави, заради което за пернатите е почти невъзможно да кацат и да се задържат върху конструкцията.

Снимка 585302

Източник: iStock

Забележителното строителство на града

Изграждането на Забранения град започва, когато Джу Ди става император Йонгле и премества столицата от Нанкин в Пекин през 1406 г. Строителните работи са мащабно начинание, което изисква 14 години, 100 хиляди от най-великите занаятчии и един милион работници, за да бъде изпълнено. Високо ценената дървесина на Фийби Дженан е взета от джунглите на югозападен Китай (тази дървесина все още струва приблизително 10 хиляди долара на кубичен метър). Мрамор и други камъни са добивани от кариери в близост до града.

Градът е завършен през 1420 г. и служи като столица на династията Мин до 1644 г., когато селско въстание, водено от Ли Зичън, сваля управляващия император. През 1639 г. в района се разпространява епидемия, която изостря недоволството на селяните. Но има още един огромен инцидент, който наистина разтърсва Забранения град до основи. На 30 май 1626 г. избухва опустошителна експлозия в оръжейната база Wanggongchang, разположена на около три километра югозападно от Забранения град.

Снимка 585305

Източник: iStock

По това време Забраненият град е в процес на ремонт, като хиляди хора работят върху старите дървени покриви. Най-малко 2000 души загиват по време на експлозията, изхвърлени от скатните покриви на града от ударната вълна. Всичко това води до постоянни вълнения и в крайна сметка през 1644 г. бунтовническа армия от 30 хиляди мъже превзема Забранения град. Управлението им обаче е за кратко. Година по-късно династията Мин отвръща на удара и Ли Зичън напуска Забранения град, като междувременно успява да подпали и унищожи няколко къщи. 

Модерният Забранен град

През 1987 г. Забраненият град влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и в момента е най-посещаваният обект в Китай. Както беше посочено по-рано, не цялото съоръжение е достъпна за обществеността, но китайското правителство смята, че след допълнителни реставрационни работи до 80% от сградите в двореца ще са на разположение за туристите.

Снимка 585303

Източник: iStock

Понастоящем в двореца може да се разгледа Дворцовият музей, широко признат за най-добрата колекция от китайски реликви в света. Когато японците нахлуват в Китай през 1933 г., голяма част от произведенията на изкуството са взети и част от тях се озовават в Тайван, което задълбочава проблема.

По това време островът е неразделна част от Китайската република. Времената обаче се променят и Тайван е вече суверенна нация. Някои от тези незаменими реликви в момента са изложени в музея на Националния дворец в Тайпе. 

Забраненият град и кой е най-посещаваният музей в света

Кой е най-посещаваният музей в света

Не, не е Лувърът

Въпреки всички трудности през годините, Забраненият град оцелява. Едно великолепно място, което наскоро отпразнува 600-ия си рожден ден. Дворец, преживял въстания, нашествия, експлозии, природни пожари и ужаса на Културната революция. През последните няколко десетилетия малко места са се променили толкова драстично като Китай, особено Пекин. Но въпреки всичко, Забраненият град се запази и то такъв, какъвто винаги е бил, отбелязват от The Richest.