Годината е 2024-а, векът - двайсет и първи. Сексуалната революция е отминала преди повече от половин век, жените - поне на теория - имат равни права с мъжете, а дискриминацията на полова основа е смятана за престъпление в конституциите на страните в Европа.

Ергенът 3 Алек Младенов си остана ерген и показа как не се прави

Ергенът си остана ерген и показа как не се прави

Финалът, който се надявахме да не видим

В същата тази Европа жените избират да станат майки на по-късен етап от живота си, като средната възраст за раждане на първо дете е 29.7 години за 2022 г. - данните са на Евростат.

Увеличава се и броят на жените около и над 50 години, които забременяват и раждат дете на тази "преклонна", според мнозина, възраст. Звезден пример? Бриджит Нилсен роди на 54, Хали Бери - на 47, Рейчъл Вайс - на 48, а Клои Севини стана майка за първи път на 45.

Но да слезем от звездния небосклон и дори да изключим за момент факта, че България е част от Европа на ХХI век. Защото според разбиранията, които бяха изказани нееднократно по време на целия сезон на Ергенът 3, българската жена трябва да живее в реалност, подобна на тази от началото на XIX век.

Снимка 665250

Източник: bTV

Когато си на 36 години, а чуваш по свой адрес, че "гониш последния влак", че ще имаш репродуктивни проблеми в национален ефир пред милиони зрители, по какъв начин запазваш достойнството и желанието си да продължиш да търсиш любовта?

Когато си на 34 години, а те нарекат "обиграна" заради това, че имаш една дългогодишна връзка зад гърба си и сама отглеждаш дете, което пък получава етикета "багаж", с колко още смелост и сила трябва да се въоръжиш, за да гледаш този свят в очите?

Беше казано многократно по време на целия сезон на Ергенът 3, но ще го кажа още веднъж - голяма част от тези коментари идват от жени. Жени на по двайсет години, които определят себе си като "свежо месо", жени, които смятат, че след 30 си втора категория, която някой би приел единствено от съжаление. Жени, които не осъзнават, че сами определят реалността, в която след това ще живеят като 30, 40, 50-годишни.

Снимка 664202

Източник: bTV

За свекървата - този вечен образ в българската литература, фолклор и действителност дори няма смисъл да се коментира. Защото едно клише, повторено милион пъти, се превръща в истина.

На фона на тази не особено красива картинка ми се иска да вярвам, че Ергенът 3 е частен случай, а не отражение на разбиранията на българина и българката през 2024 г. И, слава богу, коментарите в социалните медии показват точно това. Ето само няколко:

анкета

Кое предаване ви разочарова най-много?

Виж резултати

Ергенът 51.7%

Hell's Kitchen 4.4%

Dancing Stars 8.3%

Един за друг 4.6%

Като две капки вода 1.9%

Всички бяха абсурдни 29.2%

"Жалко е да чуеш жена да говори така за жена и за жените въобще."

"Момичета, като чукнем 36 години, да се самоубиваме, че за нас няма шанс за семейство."

"Кога ще спрем да приемаме жените над 30 като някакъв боклук, който край, не става за нищо, не може да ражда деца. Ако родиш на 22 - много си млада и безотговорна, ако родиш на 36 - ми то на тия години изобщо къде си тръгнала да раждаш, ти си с единия крак в гроба."

"В национален ефир толкова горчиви думи за по-възрастните жени и забременяването."