"Дезинфекциране" може и да се превърне в думата на 2020 г., но сега няма да говорим за това колко е важно добре да почистваме ръцете си. А как да сторим същото с чаршафите и домашния текстил, особено ако ние или близък е прекарал COVID-19.

Снимка 509343

Източник: iStock

Прането на висока температура, както и използването на сушилня не винаги са достъпна или удобна опция. Затова експертите по почистването от Apartment Therapy ни съветвам да ползваме един по-малък и по-икономичен уред, но с мигновен ефект - този за вертикално гладене.

Според тях подлагането на тъканите на температура над 167 градуса е достатъчно, за да бъдат убити всички респираторни вируси, както и доста от бактериите. Повечето ютии и уреди за вертикално гладене достигат до 200 градуса.

Снимка 509345

Източник: iStock

Когато използваме ютия, не трябва да забравяме да я включим на режим пара - именно тя в комбинация с високата температура ни гарантира дезинфекциране, както и унищожаване на акарите. Освен това парата премахва и миризмите.

От Apartment Therapy обаче съветват да изберем вертикалния уред за гладене с пара, защото може да го ползваме за освежаване и на матраци и мека мебел. Само не трябва да забравяме, че той наистина се ползва само във вертикално положение.