Юни 2019 г. официално е най-горещият месец в историята, откакто се води статистика за температурите на Земята. Според Сателитната агенция на Европейския съюз, той е с два градуса по-топъл от традиционните температури за юни по земното кълбо.

Снимка 432441

Източник: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Рекордни температури бяха отбелязани във Франция, държавите от централна Европа, както и традиционно жежкия Делхи в Индия. Не говорим обаче само за рекорди, но и за доста притеснителни факти - през юни в Гренландия са се стопили два милиарда тона лед в рамките на ден.

За противниците на глобалното затопляне или за оптимистите сме длъжни да споделим, че сателитни записи за промените в температурите на Земята се водят от едва 40 години. Като цяло коректни данни за тях има от началото на ХХ век.

Снимка 307491

Източник: iStock

Приблизителните пресмятания за температурата на планетата ни в по-далечни времена, базирани на ледените шапки, кръговете на дърветата и развитието на сталагмитите не са достатъчно коректни. Но дори и последните показват, че до момента не е бил засичан по-топъл юни месец в историята на планетата.