Към момента безжичното зареждане е предназначено предимно за смартфони, часовници и аксесоари, като все още съществува необходимостта от близост между зарядното и съответното устройство.

Xiaomi, безжичното зареждане от 80W и новият силен коз на марката

От 0 до 100% за 19 минути - безжично

На кого е постижението

Много възможно е обаче в близко бъдеще това условие да отпадне, заедно с всички кабели, независимо дали говорим за телефон, телевизор или домашния хладилник.

Тази седмица Xiaomi представи технология на име Mi Air Charge Technology, която прави точно това - елиминира нуждата от близост между устройствата и наличието на проводник, и разпръсква електричен заряд напълно безжично.

Снимка 516112

Източник: Xiaomi

Технологията на Xiaomi позволява да зареждаме няколко устройства едновременно, без да ползваме кабел или зарядно, като мощността, която достига до всеки приемник, за момента е ограничена до пет вата.

За осъществяването на такъв тип зареждане Xiaomi разчита на устройство, оборудвано със 144 антени, излъчващи енергията под формата на милиметрови вълни, събрани в лъч.

Зарядната станция може сама да локализира джаджите, които възнамеряваме да заредим, но те също ще трябва да са оборудвани с дузина антени, способни да уловят и преобразуват сигнала.

Снимка 516113

Източник: Xiaomi

Компанията твърди, че мебелите и физическите препятствия не пречат на сигнала да достига до устройствата и не влияят на количеството предадена енергия.

Технологията действително е впечатляваща, но за момента неизвестните фактори са повече, отколкото потвърдените.

Ограничението за мощност от пет вата означава, че към момента тя не е способна да предава заряд към по-взискателни джаджи, като телевизор или кафе машина например, но би могла да захрани малки LED крушки или говорители.

Xiaomi, “черният списък“ на САЩ и защо компанията попадна в  него

Ще последва ли Xiaomi съдбата на Huawei

И Xiaomi влиза в “черния списък” на САЩ

В блог поста си Xiaomi също така не упоменава кога и всъщност дали технологията ще достигне широкия пазар, което ни кара за момента да затаим дъх и да очакваме новини около развитието й.